Wykonanie
Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik
waniliowy z
gruszką i ciemną
czekoladą , oraz
czekoladowy naleśnik ze
śliwką i sosem
waniliowym , to po prostu poezja smaku . Są proste i tanie w przygotowaniu , a każdy domownik zaklaska uszami na ich widok , możecie być pewni 😉 Możecie także puścić
wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z
truskawkami ,
bananem lub
mango ? 😉
Składniki :ciasto naleśnik white :4 szklanki
wody4,5 szklanki
mąki1
jajko1 opakowanie
cukru waniliowegofarsz white :1-2
gruszkicukier waniliowyszczypta mielonego
kardamonuszczypta
imbiru2 łyżeczki
cukru lub
miodu2
serki homogenizowane,
waniliowesos
czekoladowy :2
mleczne czekolady100 ml słodkiej
śmietanki 10 %1 łyżeczka , czarnego
kakaociasto naleśniki black :4,5 szklanki
mąki4 szklanki
wody1
jajko1 duża łyżka, czarnego
kakao1
cukier waniliowynadzienie ze
śliwką :4 – 5
śliwekodrobina
cynamonu2 roztarte w moździerzu,
goździki1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżeczki
cukru lub
miodu2
serki homogenizowane ,
waniliowesos
waniliowy :1 łyżka budyniu
waniliowego3 szklanki
mleka1
cukier waniliowy4 łyżki
cukruSkładniki na ciasto naleśnikowe, zawsze , razem wsypujemy do miski i chwilę mieszamy mikserem , do otrzymania gładkiej , lejącej masy . Smażymy na , nie przywierającej patelni , przetartej ręcznikiem nasączonym
olejem .Składniki na farsz z
gruszką :
Gruszkę obieramy , pozbawiamy ogryzka i kroimy w cienkie plasterki , podsmażamy na patelni z
masłem ,
cukrem i
przyprawami , układamy na naleśnikach , na kleksie z
serka waniliowego , Zamykamy polewamy sosem ( sos robimy jak
budyń , tyle ,że z mniejszej ilości składników , żeby był bardziej lejący , dodając oprócz
cukru , dodatkowo
cukier waniliowy ) .Ciasto Black , robimy tak samo jak white ( różnią się tylko składniki ) .Farsz do black ze
śliwką :
śliwki rozcinamy na pół , pozbawiamy pestek , kroimy w plastry . Podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem
cukru (
miodu ) i przypraw . Układamy na kleksie z
serka homogenizowanego , zamykamy i polewamy sosem . Sos : roztapiamy w rondelku
czekolady razem ze
śmietanką i
kakao , mieszając do połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji . Naleśniki serwujemy na ciepło , jak wystygną , sosy stężeją i nie będzie już tak smakowicie . Smacznego 😉