ßßß
Składniki :ciasto naleśnik white :4 szklanki wody4,5 szklanki mąki1 jajko1 opakowanie cukru waniliowegofarsz white :1-2 gruszkicukier waniliowyszczypta mielonego kardamonuszczypta imbiru2 łyżeczki cukru lub miodu2 serki homogenizowane, waniliowesos czekoladowy :2 mleczne czekolady100 ml słodkiej śmietanki 10 %1 łyżeczka , czarnego kakaociasto naleśniki black :4,5 szklanki mąki4 szklanki wody1 jajko1 duża łyżka, czarnego kakao1 cukier waniliowynadzienie ze śliwką :4 – 5 śliwekodrobina cynamonu2 roztarte w moździerzu, goździki1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżeczki cukru lub miodu2 serki homogenizowane ,waniliowesos waniliowy :1 łyżka budyniu waniliowego3 szklanki mleka1 cukier waniliowy4 łyżki cukru
Składniki na ciasto naleśnikowe, zawsze , razem wsypujemy do miski i chwilę mieszamy mikserem , do otrzymania gładkiej , lejącej masy . Smażymy na , nie przywierającej patelni , przetartej ręcznikiem nasączonym olejem .Składniki na farsz z gruszką : Gruszkę obieramy , pozbawiamy ogryzka i kroimy w cienkie plasterki , podsmażamy na patelni z masłem , cukrem i przyprawami , układamy na naleśnikach , na kleksie z serka waniliowego , Zamykamy polewamy sosem ( sos robimy jak budyń , tyle ,że z mniejszej ilości składników , żeby był bardziej lejący , dodając oprócz cukru , dodatkowo cukier waniliowy ) .Ciasto Black , robimy tak samo jak white ( różnią się tylko składniki ) .Farsz do black ze śliwką : śliwki rozcinamy na pół , pozbawiamy pestek , kroimy w plastry . Podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem cukru ( miodu ) i przypraw . Układamy na kleksie z serka homogenizowanego , zamykamy i polewamy sosem . Sos : roztapiamy w rondelku czekolady razem ze śmietanką i kakao , mieszając do połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji . Naleśniki serwujemy na ciepło , jak wystygną , sosy stężeją i nie będzie już tak smakowicie . Smacznego 😉