Wykonanie
Nie ukrywam, że lubię eksperymenty kulinarne. I to ciasto jest właśnie jednym z nich. Jako, że wypróbowałam już ciasto
marchewkowe,
cukiniowe i rogaliki z
marchewką, to nie mogłam przejść obojętnie obok ciasta z
buraków. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Od tej
pory jest to moje ulubione ciasto
czekoladowe. Można
rzec, że jest idealne, wilgotne, zwarte i mocno
czekoladowe. Z powodzeniem nada się również na
torty albo muffiny (koniecznie do wypróbowania w tej postaci!). Już mam w planach zamrożenie
buraków, żeby w zimie móc zrobić to ciasto.Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na tortownicę 21 cm:3/4 szklanki
cukru1 szklanka + 1 łyżka
mąki2 łyżki
kakao100 g
czekolady1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2
buraki2
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
wody3
gruszkiczerwone wino (u mnie wytrawne)szklanka
syropu cukrowegokilka
goździków,
cynamon,
kardamon,
imbirGruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Umieścić w garnku, zalać
syropem i dopełnić
winem tak, żeby pokrywało
owoce. Dodać
przyprawy (każdej po szczypcie), dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce.
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce na oczkach do placków ziemniaczanych (powinno się otrzymać buraczaną papkę).
Czekoladę wymieszać z
burakami, dodać
jajka,
olej,
wodę i dobrze wymieszać. Suche skladniki wymieszać w oddzielnej misce. Dodać do mokrych składników i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć
gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec 40-50 minut.
Przepis bierze udział w akcji:Ewka