ßßß Cookit - przepis na Niedziela na słodko: Buraczkowe ciasto czekoladowe z gruszkami w czerwonym winie

Niedziela na słodko: Buraczkowe ciasto czekoladowe z gruszkami w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Nie ukrywam, że lubię eksperymenty kulinarne. I to ciasto jest właśnie jednym z nich. Jako, że wypróbowałam już ciasto marchewkowe, cukiniowe i rogaliki z marchewką, to nie mogłam przejść obojętnie obok ciasta z buraków. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Od tej pory jest to moje ulubione ciasto czekoladowe. Można rzec, że jest idealne, wilgotne, zwarte i mocno czekoladowe. Z powodzeniem nada się również na torty albo muffiny (koniecznie do wypróbowania w tej postaci!). Już mam w planach zamrożenie buraków, żeby w zimie móc zrobić to ciasto.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na tortownicę 21 cm:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka + 1 łyżka mąki
2 łyżki kakao
100 g czekolady
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 buraki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 gruszki
czerwone wino (u mnie wytrawne)
szklanka syropu cukrowego
kilka goździków, cynamon, kardamon, imbir
Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Umieścić w garnku, zalać syropem i dopełnić winem tak, żeby pokrywało owoce. Dodać przyprawy (każdej po szczypcie), dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Buraki ugotować i zetrzeć na tarce na oczkach do placków ziemniaczanych (powinno się otrzymać buraczaną papkę). Czekoladę wymieszać z burakami, dodać jajka, olej, wodę i dobrze wymieszać. Suche skladniki wymieszać w oddzielnej misce. Dodać do mokrych składników i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec 40-50 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/09/niedziela-na-sodko-buraczane-ciasto.html