Wykonanie
Zamarzyło mi się ciasto
czekoladowe z
gruszkami i z
kardamonem więc dodałam je do podstawowego przepisu na murzynka. Przepis ten jest już ze mną od paru lat i z chęcią do niego często wracam. Ciacho pycha - jakże mogło by być inaczej, tylko takie umieszczam na blogu ;) Puszyste, aromatyczne, delikatne ale dzięki
gruszkom i sokom, które się z nich wydostały niezykle wilgotny. Chciałam żeby
owoce były widoczne na wierzchu ale zapomniałam otoczyć je w
mące i mimo, że pokrojone były w dość cienkie plastry i oprószone
cynamonem opadły na dno. Ale co tam, najważniejsze, że niebo w gębie :) Przepis znaleziony tutaj .
Składniki :250 g
margaryny2 małe łyżeczki
kakao1 i 1/2 szklanki
mąki ( ja zawsze przesiewam chociaż w przepisie nie ma o tym
mowy )torebka
cukru waniliowego ( 16 g )3
jaja1 szklanka
cukru3 łyżki
wodymleko ( ok 4 łyżek, użyjemy w momencie gdy masa będzie za gęsta )1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
kardamonu (można dać więcej )
gruszka, obrana, bez gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie plasterki
cynamonMargarynę roztapiamy w rondlu, dodajemy
cukier,mieszamy. W momencie kiedy się rozpuści dolewamy
wodę i
kakao, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka dodajemy do ostudzonej masy
kakaowej, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Również dodajemy do reszty, małymi porcjami i delikatnie na małych obrotach miksera wymieszać. Kolejno dodajemy po łyżce
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dosypujemy
cukier waniliowy,
kardamon. Jeśli masa jest bardzo gęsta teraz można dodać odrobinę
mleka.Masę przelewamy do keksówki o długości ok 26 cm. wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Plastry
gruszki posypujemy
cynamonem ( niekoniecznie ), obsypujemy
mąką ( żeby się nie zapadły do środka ), układamy na wierzchu. Pieczemy w temp. 180°C przez 40-45 minut, do tzw suchego patyczka. Ja piekłam dokładnie 50 minut.Smacznego :)