Wykonanie
Brak czasu i zimowa aura sprawia, że przypominam sobie klasyczne, proste przepisy, takie jak ten na Ciasto Murzynka, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jego upieczenie nie wymaga wiele czasu i energii, a smakuje doskonale. Razem z
Ciastem Zebra" był to jedno z moich pierwszych kulinarnych wypieków :)Tym razem zamiast polewy i orzeszków czy
wiórków kokosowych na wierzchu, małe czary mary z babcinej serwetki (takiej robionej na szydełku). P o upieczeniu ciasta ułożyłam serwetkę na jego wierzchu i dokładnie posypałam
cukrem pudrem w młynku.
Potem chwytając serwetkę delikatnie podniosłam ją do góry i wualla koronkowe zdobienie pudrowe na zwyczajnym murzynku zmieniło go w całkiem luksusowe ciacho!!!
A oto i nne opcje na dekoracje Murzynka i innych ucieranych ciast :
polewa czekoladowa +
płatki migdałowe, orzeszki,
wiórki kokosowe( w tym są w różnych kolorach)
250 gram
margaryny6 łyżek
wody 3 łyżki
kakao¾ szklanki
cukru zwykłego1
cukier waniliowy2 szklanki
mąki tortowej3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę,
wodę,
kakao,
cukier wrzucamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy 5 min, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenie. Do wystudzonej masy dodajemy 3
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Z
białek ubijamy piane, łączymy z masą, pieczemy w temp 170-180 stopni od 30-40 minut.