Wykonanie
Murzynek z polewą to jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa, zaraz za karpatką :) mam wrażenie, że coraz rzadziej piecze się to ciasto, a przecież jest takie szybkie i proste w wykonaniu. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu. Polewy do murzynka nie trzeba robić osobno, gdyż jest już zawarta w składnikach ciasta. Ten przepis jest sprawdzony i przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Murzynka bardzo polubiła także moja córeczka, a dzieci przecież wiedzą co dobre :)Składniki:1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki1 kostka
margaryny5
jajek3 łyżki
kakao8 łyżek
wodycukier waniliowy2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:
Margarynę,
cukier,
kakao,
wodę oraz
cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając.Z zagotowanej masy odlać około pół szklanki płynu. Posłuży on jako polewa. Pozostałe składniki należy ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 5
żółtek,
mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, na koniec ubitą pianę z 5
białek z dodatkiem odrobiny
soli.Murzynka przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 23x28 cm (biorąc większą formę, podwoiłabym ilość składników).Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.