ßßß
Murzynek z polewą to jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa, zaraz za karpatką :) mam wrażenie, że coraz rzadziej piecze się to ciasto, a przecież jest takie szybkie i proste w wykonaniu. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu. Polewy do murzynka nie trzeba robić osobno, gdyż jest już zawarta w składnikach ciasta. Ten przepis jest sprawdzony i przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Murzynka bardzo polubiła także moja córeczka, a dzieci przecież wiedzą co dobre :)Składniki:1,5 szklanki cukru1,5 szklanki mąki1 kostka margaryny5 jajek3 łyżki kakao8 łyżek wodycukier waniliowy2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając.Z zagotowanej masy odlać około pół szklanki płynu. Posłuży on jako polewa. Pozostałe składniki należy ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 5 żółtek, mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem odrobiny soli.Murzynka przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 23x28 cm (biorąc większą formę, podwoiłabym ilość składników).Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.