Wykonanie
Składniki:2 szklanki
wody2 szklanki
cukru1 gwiazdka
anyżu2 roztarte ziarna
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
cukru waniliowego6
gruszek400 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianej4
jajka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mlekaGruszki myjemy. Usuwamy tylko gniazda nasienne- zostawiamy ogonki i skórkę. Dwa najbardziej dojrzałe
owoce kroimy w drobną kosteczkę. W garnku gotujemy
wodę z 1 szklanką
cukru. Dodajemy pokrojone
owoce,
anyż,
kardamon oraz
cynamon. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Wkładamy do garnka ostrożnie całe
gruszki i gotujemy je 20 minut (przesuwamy je od czasu do czasu, żeby nie przywarły do dna). Następnie wyjmujemy
owoce z
syropu, odsączamy i czekamy, aż wystygną.W dużej misce ubijamy na sztywną pianę
jajka z pozostałym
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo
mleko oraz (pozostały po gotowaniu
gruszek, nieco przestudzony, przepuszczony przez sitko)
syrop. Miksujemy wszystko razem. Wsypujemy
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę drewnianą łyżką.Tortownicę smarujemy
masłem i posypujemy
kaszą manną. Przelewamy ciasto, rozprowadzamy je równomiernie i ustawiamy
gruszki, trzymając je za ogonki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i w takiej temperaturze pieczemy nasze ciasto przez 40 minut. Gdy jest gotowe (sprawdzamy metodą "suchej wykałaczki") oprószamy je obficie
cukrem pudrem.