Wykonanie
Babeczki są dobre na wszystko. Pasują jako element śniadania na słodko, dodatek do popołudniowej
kawy czy danie podwieczorkowe. Dziś przepis na pachnące
cynamonem oraz
kardamonem babeczki z dodatkiem kawałków dyni.200 g
mąki pszennej85 g
cukru150 ml
mleka70 g
masła100 g dyni pokrojonej w małą kosteczkę2
jajka1 łyżka
proszku do pieczeniakardamon,
cynamonDynie kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do miseczki, do której wsypujemy łyżkę
cynamonu oraz łyżkę
kardamonu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Masło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego
jajka oraz
mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
cukier,
mąkę oraz
proszek do pieczenia Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Rozlewamy ciasto do foremek, a następnie wrzucamy kawałki dyni (na wierzch oraz do środka) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.