Wykonanie
Ciasto bardzo delikatne i wilgotne. W smaku lekko przypomina piernik, jest jednak dużo bardziej miękkie. Bez fajerwerków, ale warte wypróbowania :-).Składniki:175 g
masła175 g drobnego
cukru do wypieków3
jajka200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu4 łyżki
mleka4 łyżki nutelli50 g
orzechów laskowych, z grubsza posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
cynamon i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać odłożone suche składniki, na zmianę z
mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Nadmiar
mąki strzepać.3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Na to w postaci małych kleksów wyłożyć nutellę (jeśli kleksy będą zbyt duże, ciężka nutella osiądzie na dnie ciasta). Przykryć pozostałą częścią ciasta. Wymieszać (górną warstwę) szpikulcem lub widelcem, wygładzić. Na górę wysypać
orzechy laskowe.Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170ºC do tzw. suchego patyczka. Gdy zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryć od góry papierem.Smacznego :-).