ßßß Cookit - przepis na Muffiny orzechowe z dżemem śliwkowym

Muffiny orzechowe z dżemem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Musiałam ich spróbować, bo połączenie orzechów laskowych ze śliwkami brzmiało po prostu bajecznie. A muffiny wyszły ... przyzwoicie dobre. Nie za słodkie, z lekko kruchą, spieczoną skórką i ciepłym śliwkowym wnętrzem. Tak na deser, do herbatki, smacznie, aczkolwiek bez szaleństw ;). Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.
Składniki na 12 muffinek:
90 g masła, rozpuszczonego
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych
75 g drobnego cukru (caster sugar)
1 jajko
1 szklanka (250 ml) mleka
pół szklanki (125 ml) dżemu śliwkowego (nie miałam, użyłam więc powideł, lecz myślę, że dżem pasowałby lepiej)
* zamiast mąki zwykłej i proszku i sody można użyć 370 g self-raising flour
Wszystkie składniki za wyjątkiem dżemu umieścić w naczyniu, wymieszać do połączenia (ciasto wychodzi gęste).
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć połowę porcji, zrobić wgłębienie, w które włożyć 1,5 łyżeczki dżemu, przykryć drugą połową ciasta.
Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-orzechowe-z-dzemem-sliwkowym