Wykonanie
Bardzo ciekawy przepis, ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciemne od melasy. W smaku podobne do piernika. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Z podanych ilości wychodzi mała forma ciasta.

Źródło: Moje wypiekiSkładniki:145 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika100 g drobnego
cukru1
jajkor125 ml
mleka60 g
masła120 g melasy
Masło i melasę umieścić w rondlu i podgrzać, aż
masło się roztopi. Nie gotować.Pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i wymieszać. Powoli dodawać ciepłą masę i szybko mieszać (można użyć miksera). Przełożyć do natłuszczonej formy (14x21) i piec w temp. 180st. C przez około 50min do 'suchego patyczka'.Smacznego:)