Wykonanie
            Ależ ja miałam ochotę na ciasto 
czekoladowe, nie mogłam się powstrzymać i oto jest. Padło na 
gruszkowe przy okazji posiadania przeze mnie tych 
owoców :) Nie ma już nawet okruszka, ciacho rewelacja. Przepis z bloga Przepisy na ciasto,desery...i nie tylko .

Składniki :240 g 
margaryny o temp. pokojowej230 g 
cukru200 g 
mąki4 
jaja1,5 łyżeczki 
proszku do pieczenia2,5 łyżki 
kakao3 łyżki 
mleka2 spore 
gruszkiMąkę mieszamy z proszkiem i 
kakao ( ja dodatkowo przesiałam przez sito ). 
Margarynę ucieramy z 
cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym 
jajku cały czas ucierając. Porcjami dokładamy 
mąkę z 
kakao i na koniec wlewamy 
mleko. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Gruszkę obieramy i tniemy na dość cienkie ćwiartki. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie nieco mniejsza ). Wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej 
masłem i posypanej 
bułką tartą. Na wierzchu układamy 
gruszki.Pieczemy w temp. 180°C przez 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)