Wykonanie
Ależ ja miałam ochotę na ciasto
czekoladowe, nie mogłam się powstrzymać i oto jest. Padło na
gruszkowe przy okazji posiadania przeze mnie tych
owoców :) Nie ma już nawet okruszka, ciacho rewelacja. Przepis z bloga Przepisy na ciasto,desery...i nie tylko .
Składniki :240 g
margaryny o temp. pokojowej230 g
cukru200 g
mąki4
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 łyżki
kakao3 łyżki
mleka2 spore
gruszkiMąkę mieszamy z proszkiem i
kakao ( ja dodatkowo przesiałam przez sito ).
Margarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym
jajku cały czas ucierając. Porcjami dokładamy
mąkę z
kakao i na koniec wlewamy
mleko. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Gruszkę obieramy i tniemy na dość cienkie ćwiartki. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie nieco mniejsza ). Wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Na wierzchu układamy
gruszki.Pieczemy w temp. 180°C przez 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)