Wykonanie
To ulubiona babka moich dzieci a jadły ją dotąd u Babci, mojej Mamy. To był jeden z jej popisowych wypieków. Niestety, wiek i zdrowie nie pozwalają już Babci na samodzielne pieczenie,
pora więc, żebym ja przejęla pałeczkę.Sięgnęłam więc do starego zeszytu z rodzinnymi przepisami.Mama robiła tę babkę w podłużnej keksówce, ja wykorzystałąm typową formę babkową z kominkiem.2, 5 szklanki
mąki1/2 kostki dobrej
margaryny4
jajka3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoJajka trzepiemy mikserem z
cukrem na puszystą masę.
margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do
jajek z
cukrem dodajemy miksując
mąkę z proszkiem, na zmianę ze stopioną
margaryną.Do natłuszczonej formy wlewamy 3/4 ciasta, do reszty dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto
kakaowe wlewamy ostrożnie w środek jasnego,
potem wkładamy w środek ciemnego nóż i delikatnie przeciągamy wkoło ( lub wzdłuż, jeśli robimy w podłużnej formie).Pieczemy w 180 C około 50 min. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu posypujemy
cukrem-pudrem.Robiłam tę babkę pierwszy raz, nie ukrywam, że z tremą, ale udała się i najważniejsze, że dzieci były z niej zadowolone. Smacznego !