ßßß Cookit - przepis na BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

nazwa

Wykonanie

To ulubiona babka moich dzieci a jadły ją dotąd u Babci, mojej Mamy. To był jeden z jej popisowych wypieków. Niestety, wiek i zdrowie nie pozwalają już Babci na samodzielne pieczenie, pora więc, żebym ja przejęla pałeczkę.Sięgnęłam więc do starego zeszytu z rodzinnymi przepisami.
Mama robiła tę babkę w podłużnej keksówce, ja wykorzystałąm typową formę babkową z kominkiem.
2, 5 szklanki mąki
1/2 kostki dobrej margaryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Jajka trzepiemy mikserem z cukrem na puszystą masę. margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do jajek z cukrem dodajemy miksując mąkę z proszkiem, na zmianę ze stopioną margaryną.
Do natłuszczonej formy wlewamy 3/4 ciasta, do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto kakaowe wlewamy ostrożnie w środek jasnego, potem wkładamy w środek ciemnego nóż i delikatnie przeciągamy wkoło ( lub wzdłuż, jeśli robimy w podłużnej formie).
Pieczemy w 180 C około 50 min. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu posypujemy cukrem-pudrem.
Robiłam tę babkę pierwszy raz, nie ukrywam, że z tremą, ale udała się i najważniejsze, że dzieci były z niej zadowolone. Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/babka-marmurkowa