ßßß
Jest to moje ulubione ciast!Smaki dzieciństwa, a teraz tak trudno jest dostać agrest i porzeczki!! Ale dostałam dwa słoiczki od teściowej i zaszalałam;). Możemy do agrestu dodać porzeczki. Ogólnie stosuje się owoce kwaskowe;). Dodaje się konfiturę, powidła z tych owoców lub odcedzone owoce z kompotu. Dżemy były by za bardzo wodniste. Gorąco polecam;)))Piec około 40m w 180st. C - sprawdzamy ciasto patyczkiem!Składniki:ciasto:0.5 kg mąki6 jajek1 proszek do pieczenia1,5 kostki margaryny3 czubate łyżki cukru2 łyżki kakao2 pełne słoiki (wielkości średniego majonezu) owoców lub powideł.Ubite białka:1 Szklanka cukru2 czubate łyżki mąki kartoflankiPrzygotowanie :ciasto:1.Mąkę wymieszać z pokrojoną w kostkę margaryną2.Dodać żółtka, a białka schować do lodówki3.Do ciasta dodać proszek do pieczenia i cukier.4.Ciasto ugniatać w jednolitą masę - jeśli będzie za bardzo wilgotne dodać mąki5.Następnie ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Każdą część zawijamy w osobny woreczek i chowamy do zamarażanki - muszą się zrobić twarde do tarcia - czas uzależniony od zamrażalnika!6. Białka ubijamy ze szklanką cukru i dwoma czubatymi łyżkami kartoflankiStandardową prostokątną blaszkę wykładamy folią.Warstwy:*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa*owoce*starta na tarce na grubych oczkach ciemna warstwa*ubite białka*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwamniam....Smacznego!