Wykonanie
Jest to moje ulubione ciast!Smaki dzieciństwa, a teraz tak trudno jest dostać
agrest i
porzeczki!! Ale dostałam dwa słoiczki od teściowej i zaszalałam;). Możemy do
agrestu dodać
porzeczki. Ogólnie stosuje się
owoce kwaskowe;). Dodaje się
konfiturę, powidła z tych
owoców lub odcedzone
owoce z kompotu.
Dżemy były by za bardzo wodniste. Gorąco polecam;)))Piec około 40m w 180st. C - sprawdzamy ciasto patyczkiem!Składniki:ciasto:0.5 kg
mąki6
jajek1
proszek do pieczenia1,5 kostki
margaryny3 czubate łyżki
cukru2 łyżki
kakao2 pełne słoiki (wielkości średniego
majonezu)
owoców lub powideł.Ubite
białka:1 Szklanka
cukru2 czubate łyżki
mąki kartoflankiPrzygotowanie :ciasto:1.
Mąkę wymieszać z pokrojoną w kostkę
margaryną2.Dodać
żółtka, a
białka schować do lodówki3.Do ciasta dodać
proszek do pieczenia i
cukier.4.Ciasto ugniatać w jednolitą masę - jeśli będzie za bardzo wilgotne dodać
mąki5.Następnie ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodajemy
kakao. Każdą część zawijamy w osobny woreczek i chowamy do zamarażanki - muszą się zrobić twarde do
tarcia - czas uzależniony od zamrażalnika!6.
Białka ubijamy ze szklanką
cukru i dwoma czubatymi łyżkami kartoflankiStandardową prostokątną blaszkę wykładamy folią.Warstwy:*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa*
owoce*starta na tarce na grubych oczkach ciemna warstwa*ubite
białka*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwamniam....Smacznego!