ßßß
Ciasto jest pyszne i choć wolę wersję z bardziej kwaskowymi owocami gorąco polecam. Szczególnie dla osób które lubią słodkie i kruche ciasta.Piec około 40min w 180st. C - sprawdzamy ciasto patyczkiem!Składniki:ciasto:0.5 kg mąki6 jajek1 proszek do pieczenia1,5 kostki margaryny3 czubate łyżki cukru2 łyżki kakaośliwki i wiśnie - powidła,konfitura lub owoce podsmażane z miodem lub cukrem.Ubite białka:1 Szklanka cukru2 czubate łyżki mąki kartoflankiPrzygotowanie :ciasto:1.Mąkę wymieszać z pokrojoną w kostkę margaryną2.Dodać żółtka, a białka schować do lodówki3.Do ciasta dodać proszek do pieczenia i cukier.4.Ciasto ugniatać w jednolitą masę - jeśli będzie za bardzo wilgotne dodać mąki5.Następnie ciasto podzielić na 3 części.Do jednej części dodajemy kakao.Każdą część zawijamy w osobny woreczek i chowamy do zamrażarki - muszą się zrobić twarde do tarcia - czas uzależniony od zamrażalnika!6. Białka ubijamy ze szklanką cukru i dwoma czubatymi łyżkami kartoflanki
Standardową prostokątną blaszkę wykładamy folią.Warstwy:*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa*owoce*starta na tarce na grubych oczkach ciemna warstwa*ubite białka*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa