Wykonanie
Ciasto jest pyszne i choć wolę wersję z bardziej kwaskowymi
owocami gorąco polecam. Szczególnie dla osób które lubią słodkie i kruche ciasta.Piec około 40min w 180st. C - sprawdzamy ciasto patyczkiem!Składniki:ciasto:0.5 kg
mąki6
jajek1
proszek do pieczenia1,5 kostki
margaryny3 czubate łyżki
cukru2 łyżki
kakaośliwki i
wiśnie - powidła,
konfitura lub
owoce podsmażane z
miodem lub
cukrem.Ubite
białka:1 Szklanka
cukru2 czubate łyżki
mąki kartoflankiPrzygotowanie :ciasto:1.
Mąkę wymieszać z pokrojoną w kostkę
margaryną2.Dodać
żółtka, a
białka schować do lodówki3.Do ciasta dodać
proszek do pieczenia i
cukier.4.Ciasto ugniatać w jednolitą masę - jeśli będzie za bardzo wilgotne dodać
mąki5.Następnie ciasto podzielić na 3 części.Do jednej części dodajemy
kakao.Każdą część zawijamy w osobny woreczek i chowamy do zamrażarki - muszą się zrobić twarde do
tarcia - czas uzależniony od zamrażalnika!6.
Białka ubijamy ze szklanką
cukru i dwoma czubatymi łyżkami kartoflanki
Standardową prostokątną blaszkę wykładamy folią.Warstwy:*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa*
owoce*starta na tarce na grubych oczkach ciemna warstwa*ubite
białka*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa