Wykonanie
Dawno nie piekłam murzynka..ja w
sumie mam inny przepis na to ciasto..ale to jest według Mileny..Piekłam murzynka parę dni temu..ale przez przypadek skasowałam zdjęcia..i dziś znów zrobiłam..dziś upiekłam murzynka w tortownicy i przełożyłam masą budyniową [ ale o tym w następnym
poście].Murzynka można polać polewą ..przekroić i przełożyć dowolną masą..itd6 łyżeczek
kakao1,5 szkl.
mąki1 i 1/3 szkl.
cukru25 dkg
margaryny4
jajka4 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMargarynę rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać
cukier i
mleko i mieszać dopóki
cukier nie zacznie się rozpuszczać. Następnie dodać
kakao i mieszać przez ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka oddzielić od
żółtek. Z
białek ubić sztywną pianę. Dodać do niej
mąkę, proszek,
żółtka i 4/5 ostygniętej masy
kakaowej. Wymieszać delikatnie i wylać na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni.