ßßß Cookit - przepis na Saďż˝atka z kozim serem, burakami i komosďż˝ ryďż˝owďż˝

Sa�atka z kozim serem, burakami i komos� ry�ow�

nazwa

Wykonanie

Quinoa czyli komosę ryżową, znaną również jako ryż peruwiański odkryłam stosunkowo niedawno. Zawsze szukałam alternatywy dla ziemniaków i często gotowałam różnego rodzaju kasze: jaglaną, pęczak, gryczaną, czasami ryż lub soczewicę. Od czasu do czasu zaczęłam ją więc podawać do mięs. Z czasem jednak zaczęłam wykorzystywać ją nie tylko do obiadu.
Komosę można kupić białą, czerwoną i czarną. Przed ugotowaniem należy ją dobrze wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru goryczki. Przy gotowaniu trzeba zachować proporcję, aby jedną szklankę quinoa zalać dwiema szklankami wody. W zależności od rodzaju komosy gotujemy ją 15 minut lub dłużej . W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć. Najlepiej jest jeszcze ją odstawić na 10 minut.
Czasami komosę gotuję w bulionie, ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Jeżeli ma nabrać lekko orzechowej nuty prażę ją wcześniej na patelni. Czasami podsmażam ją również z posiekanym czosnkiem i cebulą, potem zalewam wodą lub bulionem i dopiero gotuję. Taka wersja jest bardzo pyszną bazą do wszelkiego rodzaju sałatek. Komosą można nafaszerować również warzywa takie jak papryka, bakłażan czy cukinię. Można ją dosypać do dań jednogarnkowych, gulaszów, dodać do panierki na kotlety, czy do mięsa mielonego, aby zrobić z nich burgery, czy klopsy. Czasami ugotowane quinoa mieszam z warzywami i polewam jogurtem ze świeżo wyciśniętym czosnkiem.
Ale komosa ryżowa to nie tylko pożywny i zdrowy dodatek do obiadu. Ugotowaną można wrzucić do koktajlu lub smoothie, można także zastąpić nią płatki owsiane czy kaszę jaglaną na przygotowanie śniadania. Wystarczy ją połączyć ulubionymi owocami świeżymi lub suszonymi, z orzechami i innymi bakaliami lub z jogurtem naturalnym i miodem. Komosę można również stosować do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka i chleb.
Bardzo lubię quinoa jako dodatek do sałatek. Najczęściej robię ją z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą lub z grillowanym kurczakiem, jajkiem na twardo i kiełkami. Poniżej przedstawiam wam przepis na jedną z moich ulubionych:
Lista zakupów dla 2 osób:
80 g komosy ryżowej
1 ugotowany burak (o wadze 100 g)
100 g koziego sera
1/2 czerwonej małej cebuli
natka pietruszki do posypania
10 orzechów włoskich
dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 małego, posiekanego ząbka czosnku
sól, pieprz
Składniki dressingu połączyć i dobrze wymieszać.
Komosę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić. Odstawić jeszcze pod przykryciem na 10 min. Wyłożyć na talerze. Buraka i ser pokroić w plastry. Ułożyć na wierzch. Całość polać dressingiem. Posypać orzechami włoskimi i natką.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/10/Salatka-z-kozim-serem-burakami-i-komosa-ryzowa.html