Wykonanie
Quinoa czyli komosę
ryżową, znaną również jako
ryż peruwiański odkryłam stosunkowo niedawno. Zawsze szukałam alternatywy dla
ziemniaków i często gotowałam różnego rodzaju
kasze: jaglaną, pęczak, gryczaną, czasami
ryż lub
soczewicę. Od czasu do czasu zaczęłam ją więc podawać do
mięs. Z czasem jednak zaczęłam wykorzystywać ją nie tylko do obiadu.Komosę można kupić białą, czerwoną i czarną. Przed ugotowaniem należy ją dobrze wypłukać na sicie pod bieżącą
wodą, aby pozbyć się nadmiaru goryczki. Przy gotowaniu trzeba zachować proporcję, aby jedną szklankę quinoa zalać dwiema szklankami
wody. W zależności od rodzaju komosy gotujemy ją 15 minut lub dłużej . W tym czasie
woda powinna się całkowicie wchłonąć. Najlepiej jest jeszcze ją odstawić na 10 minut.
Czasami komosę gotuję w
bulionie, ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Jeżeli ma nabrać lekko orzechowej nuty prażę ją wcześniej na patelni. Czasami podsmażam ją również z posiekanym
czosnkiem i
cebulą,
potem zalewam
wodą lub
bulionem i dopiero gotuję. Taka wersja jest bardzo pyszną bazą do wszelkiego rodzaju sałatek. Komosą można nafaszerować również warzywa takie jak
papryka,
bakłażan czy
cukinię. Można ją dosypać do dań jednogarnkowych, gulaszów, dodać do panierki na kotlety, czy do
mięsa mielonego, aby zrobić z nich burgery, czy klopsy. Czasami ugotowane quinoa mieszam z warzywami i polewam
jogurtem ze świeżo wyciśniętym
czosnkiem.Ale komosa ryżowa to nie tylko pożywny i zdrowy dodatek do obiadu. Ugotowaną można wrzucić do koktajlu lub smoothie, można także zastąpić nią
płatki owsiane czy
kaszę jaglaną na przygotowanie śniadania. Wystarczy ją połączyć ulubionymi
owocami świeżymi lub suszonymi, z
orzechami i innymi
bakaliami lub z
jogurtem naturalnym i
miodem. Komosę można również stosować do wypieków takich jak ciasta,
ciasteczka i
chleb.Bardzo lubię quinoa jako dodatek do sałatek. Najczęściej robię ją z
fetą,
pomidorami i
czerwoną cebulą lub z grillowanym
kurczakiem,
jajkiem na twardo i
kiełkami. Poniżej przedstawiam wam przepis na jedną z moich ulubionych:Lista zakupów dla 2 osób:80 g komosy ryżowej1 ugotowany
burak (o wadze 100 g)100 g
koziego sera1/2 czerwonej małej
cebulinatka pietruszki do posypania10
orzechów włoskichdressing:1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 małego, posiekanego ząbka
czosnkusól,
pieprzSkładniki dressingu połączyć i dobrze wymieszać.Komosę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Odcedzić. Odstawić jeszcze pod przykryciem na 10 min. Wyłożyć na talerze.
Buraka i
ser pokroić w plastry. Ułożyć na wierzch. Całość polać dressingiem. Posypać
orzechami włoskimi i
natką.
Smacznego :)