Wykonanie
Składniki:- 1 małe ugotowane i obrane
buraki- 200g
kaszy pęczak- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- ok. 500ml
bulionu warzywnego- 2 łyżki
oliwy- 2 łyżki
śmietankowego serka- ok. 100g
sera koziego-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Cebulę i
czosnek siekamy, podsmażamy na
oliwie, następnie dodajemy
kaszę, chwilę smażymy, podlewamy odrobiną
bulionu, gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty, następnie dolać kolejną chochlę
bulionu. Powtarzać tą czynność, aż
kasza będzie miękka.2. Gdy
kasza będzie gotowa dodajemy
śmietankowy serek, pokrojone w kostkę
buraki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.3. Wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym
kozim serem, można posypać świeżymi
ziołami, np.
miętą.