ßßß Cookit - przepis na Kaszotto z burakami i kozim serem

Kaszotto z burakami i kozim serem

nazwa

Wykonanie

To danie powstało z myślą o naszej pierwszej (i mam nadzieję, że nie ostatniej) edycji Restaurant Day . Trochę się obawiałam, czy będzie smakować, ponieważ robiłam je po raz pierwszy. Na szczęście moje obawy się nie potwierdziły. Danie wszystkim bardzo smakowało, nasłuchałam się wiele miłych słów i pochwał. Przyszedł, więc czas, abyście Wy też go spróbowali i podzielili się swoją opinią :)
porcja dla 4 osób
opakowanie kaszy pęczak (ok. 350g)
400ml białego, wytrawnego wina
2l bulionu wołowego lub warzywnego
3 ząbki czosnku
jedna, duża cebula
1,5kg buraków
150g koziego sera
oliwa
masło klarowne
sól morska
sól
pieprz
Buraki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i oprósz solą morską. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy buraki zrobią się miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na głębokiej patelni lub w dużym garnku, rozgrzej 2 łyżki masła klarownego. Podsmaż cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy będą już złociste, dodaj kaszę pęczak i smaż ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj wino i gotuj na silnym ogniu, aż odparuje. Zmniejsz ogień, dodaj chochelkę bulionu i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Postępuj tak, aż zużyjesz ok. 3/4 bulionu (gdy kasza będzie al dente). W tym czasie zetrzyj ser kozi na tarce o małych oczkach.
Gdy kasza będzie już al dente, dodaj buraki i kozi ser. Dokładnie wymieszaj, przypraw pieprzem i solą. Gotuj jeszcze przez chwilę, do czasu aż kasza będzie miękka. Pamiętaj o ciągłym mieszania, aby danie się nie przypaliło.
Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji posyp niewielką ilością koziego sera i udekoruj gałązką świeżego tymianku.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/11/kaszotto-z-burakami-i-kozim-serem.html