Wykonanie
To danie powstało z myślą o naszej pierwszej (i mam nadzieję, że nie ostatniej) edycji Restaurant Day . Trochę się obawiałam, czy będzie smakować, ponieważ robiłam je po raz pierwszy. Na szczęście moje obawy się nie potwierdziły. Danie wszystkim bardzo smakowało, nasłuchałam się wiele miłych słów i pochwał. Przyszedł, więc czas, abyście Wy też go spróbowali i podzielili się swoją opinią :)porcja dla 4 osób
opakowanie
kaszy pęczak (ok. 350g)400ml białego,
wytrawnego wina2l
bulionu wołowego lub warzywnego3 ząbki
czosnkujedna, duża
cebula1,5kg
buraków150g
koziego seraoliwamasło klarowne
sól morskasólpieprzBuraki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia,
skrop oliwą i oprósz
solą morską. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy
buraki zrobią się miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Na głębokiej patelni lub w dużym garnku, rozgrzej 2 łyżki
masła klarownego. Podsmaż
cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy będą już złociste, dodaj
kaszę pęczak i smaż ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj
wino i gotuj na silnym ogniu, aż odparuje. Zmniejsz ogień, dodaj chochelkę
bulionu i gotuj, aż
kasza wchłonie cały płyn. Postępuj tak, aż zużyjesz ok. 3/4
bulionu (gdy
kasza będzie al dente). W tym czasie zetrzyj
ser kozi na tarce o małych oczkach.Gdy
kasza będzie już al dente, dodaj
buraki i
kozi ser. Dokładnie wymieszaj, przypraw
pieprzem i
solą. Gotuj jeszcze przez chwilę, do czasu aż
kasza będzie miękka. Pamiętaj o ciągłym mieszania, aby danie się nie przypaliło.Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji posyp niewielką ilością
koziego sera i udekoruj gałązką świeżego
tymianku.Smacznego :)