Wykonanie
Pę czotto poznałam dość niedawno bo na spotkaniu kulinarnym o
kaszy, które miło wspominam. Od tej
pory pęczotto gościło na moim
stole już kilka
razy. Trzeba wykorzystać sezon
grzybowy, dlatego dziś propozycja pęczotta z
grzybami. Bardzo smaczne i aromatyczne - zdecydowanie najlepsze.
Składniki na 4 osoby300g
kaszy pęczak Kupiecmiseczka
grzybów (
prawdziwki, podgrzybki)1,5 litra
bulionu warzywnego2
cebule4 ząbki
czosnkuoliwa,
sól,
pieprzserGrzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną
oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek, następnie wsypać
kaszę i zalać szklanką
bulionu. Gdy
woda odparuje, należy wlać następną szklankę, aż do momentu kiedy
kasza zmięknie. Kiedy
kasza będzie prawie miękka dodać usmażone
grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie doprawić
solą,
pieprzem i dodać
starty ser.