Wykonanie
Mchali to danie
rodem z Gruzji. Podaje się je na każdym przyjęciu czy spotkaniu. Można je przygotowywać także z innych warzyw, najczęściej jednak głównym składnikiem jest
szpinak. Tak jak to bywa z wieloma daniami kuchni regionalnych każda gospodyni ma swój własny, odmienny nieco przepis.Bardzo ciekawe jest to, że chociaż Gruzja jest daleko od Polski to składniki jakby
rodem z naszych pól czy ogródków.
składniki:4
buraki średniej wielkości1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych
orzechów włoskichsok z jednej, dużej
cytryny4 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 duża
cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju słonecznikowegodo smaku:
sól,
pieprz mielony,
cukiersposób przygotowania:
Buraki umyłam, ugotować w łupinkach, ale można też upiec w piekarniku - czas gotowania albo pieczenia zależy od wielkości warzyw. Ostudzone obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę.
Cebulę posiekałam drobno, zalałam
sokiem z cytryny, odstawiłam na 15 min..
Czosnek posiekałam bardzo drobno, dodałam razem z
cebulą do
buraków. Dosypałam
natkę i
orzechy, polałam
olejem. Całość oprószyłam
solą,
cukrem i mielonym
pieprzem, odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podałam jako samodzielną przekąskę, ale może to być także doskonały dodatek do dań
mięsnych.