ßßß Cookit - przepis na Mchali

Mchali

nazwa

Wykonanie

Mchali to danie rodem z Gruzji. Podaje się je na każdym przyjęciu czy spotkaniu. Można je przygotowywać także z innych warzyw, najczęściej jednak głównym składnikiem jest szpinak. Tak jak to bywa z wieloma daniami kuchni regionalnych każda gospodyni ma swój własny, odmienny nieco przepis.
Bardzo ciekawe jest to, że chociaż Gruzja jest daleko od Polski to składniki jakby rodem z naszych pól czy ogródków.
składniki:
4 buraki średniej wielkości
1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
sok z jednej, dużej cytryny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
sposób przygotowania: Buraki umyłam, ugotować w łupinkach, ale można też upiec w piekarniku - czas gotowania albo pieczenia zależy od wielkości warzyw. Ostudzone obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę posiekałam drobno, zalałam sokiem z cytryny, odstawiłam na 15 min.. Czosnek posiekałam bardzo drobno, dodałam razem z cebulą do buraków. Dosypałam natkę i orzechy, polałam olejem. Całość oprószyłam solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podałam jako samodzielną przekąskę, ale może to być także doskonały dodatek do dań mięsnych.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/mchali.html