Wykonanie
Już niedługo Wigilia,
pora więc nastawić zakwas na barszcz. Ten przepis dostałam, a raczej dostałą go moja mama, od teściowej mojej siostry. Nie wymaga on użycia
chleba, więc nie musicie się martwić pleśnią. Do tego zakwas jest gotowy w 3 - 4 dni.
Składniki:1 kg
buraków1
pietruszka1
cebula4 - 5 dorodnych ząbków
czosnku1 łyżka
soli1 łyżka
cukrusok z 1 małej
cytrynyWykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Pietruszkę myjemy i obieramy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Czosnek obieramy. Pokrojone
buraki,
czosnek,
cebulę,
pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego. Dosypujemy
sól i
cukier oraz wyciskamy
sok z cytryny. Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej
wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni. Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.