ßßß Cookit - przepis na Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

nazwa

Wykonanie

Już niedługo Wigilia, pora więc nastawić zakwas na barszcz. Ten przepis dostałam, a raczej dostałą go moja mama, od teściowej mojej siostry. Nie wymaga on użycia chleba, więc nie musicie się martwić pleśnią. Do tego zakwas jest gotowy w 3 - 4 dni.
Składniki:
1 kg buraków
1 pietruszka
1 cebula
4 - 5 dorodnych ząbków czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
sok z 1 małej cytryny
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę myjemy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Pokrojone buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego. Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z cytryny. Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni. Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Zakwas-buraczany.html