Wykonanie
Podejrzałam ten przepis i natychmiast chciałam zrobić taki zakwas, który na pewno udoskonali smak czerwonego barszczu. Jest to obok
śledzi moje ulubione danie wigilijne, więc taki przepis jest mile widziany. Zakwas jest bardzo prosty więc polecam.
ŹródłoSkładniki:1 kg
buraków1
pietruszka1
cebula4 - 5 ząbków
czosnku1 łyżka
soli1 łyżka
cukrusok z 1 małej
cytrynykilka ziaren
ziela angielskiego (mój pomysł)
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Pietruszkę myjemy i obieramy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Czosnek obieramy. Pokrojone
buraki,
czosnek,
cebulę,
pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego. Dosypujemy
sól i
cukier oraz wyciskamy
sok z cytryny. Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej
wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni. Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.Smacznego:)