ßßß
Składniki:1 , 5 l zakwasu2 marchewki1 pietruszka1/4 selera1/2 pora1 cebula5-6 suszonych, namoczonych grzybów5-6 namoczonych śliwek suszonych3-4 średnie buraki czerwone2-3 ząbki czosnku5-6 kulek ziela angielskiego5-6 kulek pieprzu2-3 liście laurowesok z 1 cytrynycukiersólpieprzWykonanie:W garnuszku nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru.Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru.Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszekOkoło 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowyGotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.Barszczyk można pić czysty lub podać z uszkami, krokietami lub kapuśniaczkami. W każdej wersji smakuje wybornie.