Wykonanie
Przepis nie co spóźniony, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda, tym bardziej, że barszczyk można zajadać nie tylko w Wigilię, ale także w pozostałe dni roku :) Polecam więc przepis na barszczyk robiony na zakwasie :) Pyszności!!!!
Składniki:1 , 5 l zakwasu2
marchewki1
pietruszka1/4
selera1/2
pora1
cebula5-6 suszonych, namoczonych
grzybów5-6 namoczonych
śliwek suszonych3-4 średnie
buraki czerwone2-3 ząbki
czosnku5-6 kulek
ziela angielskiego5-6 kulek
pieprzu2-3
liście laurowesok z 1
cytrynycukiersólpieprzWykonanie:W garnuszku nastawiam ok 1,5 litra
wody dodając do niej
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.
Marchew,
pietruszkę,
buraki i
seler kroję w słupki,dodaję do
wody. W razie konieczności doprawiam
sokiem wyciśniętym z połowy
cytryny, by
buraki nie straciły koloru.
Cebulę i
pora oczyszczam, wrzucam w całości do
wywaru.
Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszekOkoło 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone
śliwki. Następnie dolewam
wywar grzybowyGotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z
buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
cukrem.Barszczyk można pić czysty lub podać z uszkami, krokietami lub kapuśniaczkami. W każdej wersji smakuje wybornie.