ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorów i mięsne KULKI MOCY

Krem z pomidorów i mięsne KULKI MOCY

nazwa

Wykonanie

Eh, ta szarość za oknem. Z pełnym przekonaniem stwierdzam, że to zupełnie nie mój kolor. Wolę pomarańczowo-różowe niebo pod koniec sierpnia, soczystą ciemną zieleń krzewów i złocisty odcień dojrzałych, okrąglutkich jabłek na drzewach w parku… Jednak te widoki zobaczymy dopiero za rok, a upragnione kolory możemy wyczarować w naszej kuchni. Mało tego, wcale nie będzie nam do tego potrzebna magiczna różdżka. Wystarczy solidna porcja apetycznych i pachnących pomidorów zamkniętych w słoiku z karminową pomidorową pasattą.
Moja rozgrzewająca zupa powstała na bulionie warzywnym więc spokojnie możesz ją podać weganom . Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale świetną bazą dla zup jest mocno skarmelizowana cebula z czosnkiem. Te dwa niepozorne warzywa dodadzą smaku rosołowi, kremom z warzyw, żurkowi czy ogórkowej. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem możesz też używać takiej bazy do sosów pieczeniowych (tak, zapomnij o tych w torebkach). Wystarczy, że do sok, który gromadzi się w blaszce podczas duszenia czy pieczenia mięs, zmiksujesz z taką cebulką. Podaj go do „pieczystego” a jeśli ci trochę zostanie po prostu przelej resztę do woreczka strunowego i zamroź, będzie na później.
Zupełnie „nie-wegańskim” dodatkiem są mięsne kulki mocy . My jadamy mięso i przyznam, że całkiem je lubimy. Kulki przygotowałam z mielonej wieprzowej łopatki i wołowiny. Jeśli masz pod ręką inne mięso: np. jagnięcinę, spokojnie możesz jej użyć, w tym wypadku dodaj jeszcze garstkę listków mięty – kulki będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane, pieczone mięso, jest wspaniałym źródłem białka, a świeże zioła i przyprawy wspomogą wasze trawienie (domniemam, że podzielisz się kulkami z innymi:). Warto wspomnieć, że w tym przepisie celowo użyłam sporo, szczególnie ważnych o tej porze roku czosnku i imbiru, które wzmacniają odporność. Także, łyżki w dłoń, robimy i zajadamy! Tym bardziej, że to danie jest banalnie proste do wykonania.
Składniki: 4-5 porcji
Krem z pomidorów:
4 puszki pomidorów pelatti, bez skórki
0,5l esencjonalnego bulionu z włoszczyzny*
3 cebule
3 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
5-6 daktyli (lub cukier do smaku)
2-3 łyżki sosu Worcester
sól, pieprz
500 g mielonego mięsa z łopatki i wołowiny (pół na pół)
2 łyżeczki siekanego imbiru
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 żółtko
garść świeżej bazylii
garść świeżego szpinaku**
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
3 łyżki sosu sojowego
* Jak go przygotować? : Obierz pęczek włoszczyzny (650 g), pokrój i włóż do zimnej wody (2l). Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, korę cynamonu i ziarna pieprzu. Gotuj 1,5 godziny, na wolnym ogniu, aż połowa bulionu odparuje. Część zużyj do zupy kremu, resztę przelej do woreczka lub foremek na lód i zamróź.
**nie jest konieczny, dodaję go bo ma sporo żelaza i magnezu
Przygotowanie:
Krem: Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego cebulę. Posól ją, wtedy szybciej zmięknie. Smaż cebulę, aż się przyrumieni i będzie złoto-brązowa. Wtedy wlej bulion i pomidory. Dodaj resztę składników i gotuj zupę 15 minut, koniecznie pod przykryciem, bo pomidorowe smakołyki są ciekawe świata i za wszelką cenę będą chciały zwiedzić Twoją kuchnię. Zmiksuj gotowy krem i dopraw go, jeśli trzeba. Aha ! Taką zupę możesz zawekować na później
Kulki mocy: Zacznij je przygotowywać jeszcze przed zupą kremem. Cebulę, czosnek, obrany imbir, szpinak i bazylię zmiksuj w blenderze z przykrywką (banalnie proste, prawda?). Jeśli nie masz blendera posiekaj wszystko dość drobno. Wymieszaj warzywa z mięsem, przyprawami (sosem, solą, pieprzem) i żółtkiem. Dokładnie – rękoma. Możesz dolać do masy 2-3 łyżki wody, wtedy na pewno dobrze się sklei. Formuj zmoczonymi dłońmi małe kuleczki i układaj je na papierze lub folii do pieczenia (z folii są bardziej chrupiące, ale mogą się do niej przyklejać, więc sam/a zdecyduj co jest lepsze. Jeśli masz w domu jeden z tych produktów sprawa, paradoksalnie, jest łatwiejsza). Piecz kulki 30 minut w 180 stopniach, aż będą złote i pachnące.
Możesz podawać je też solo z sosami – Kremowym Curry czy Truskawkowym Chilli – oba przepisy jutro!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/10/18/krem-z-pomidorow-i-miesne-kulki-mocy