Wykonanie
Eh, ta szarość za oknem. Z pełnym przekonaniem stwierdzam, że to zupełnie nie mój kolor. Wolę
pomarańczowo-różowe niebo pod koniec sierpnia, soczystą ciemną zieleń krzewów i złocisty odcień dojrzałych, okrąglutkich
jabłek na drzewach w parku… Jednak te
widoki zobaczymy dopiero za rok, a upragnione kolory możemy wyczarować w naszej kuchni. Mało tego, wcale nie będzie nam do tego potrzebna magiczna różdżka. Wystarczy solidna porcja apetycznych i pachnących
pomidorów zamkniętych w słoiku z karminową
pomidorową pasattą.
Moja rozgrzewająca zupa powstała na
bulionie warzywnym więc spokojnie możesz ją podać weganom . Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale świetną bazą dla zup jest mocno skarmelizowana
cebula z
czosnkiem. Te dwa niepozorne warzywa dodadzą smaku rosołowi, kremom z warzyw, żurkowi czy ogórkowej. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem możesz też używać takiej bazy do
sosów pieczeniowych (tak, zapomnij o tych w torebkach). Wystarczy, że do sok, który gromadzi się w blaszce podczas duszenia czy
pieczenia mięs, zmiksujesz z taką
cebulką. Podaj go do „pieczystego” a jeśli ci trochę zostanie po prostu przelej resztę do woreczka strunowego i zamroź, będzie na później.Zupełnie „nie-wegańskim” dodatkiem są
mięsne kulki mocy . My jadamy
mięso i przyznam, że całkiem je lubimy. Kulki przygotowałam z mielonej
wieprzowej łopatki i
wołowiny. Jeśli masz pod ręką inne
mięso: np.
jagnięcinę, spokojnie możesz jej użyć, w tym wypadku dodaj jeszcze garstkę listków
mięty – kulki będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane,
pieczone mięso, jest wspaniałym źródłem
białka, a świeże
zioła i
przyprawy wspomogą wasze trawienie (domniemam, że podzielisz się kulkami z innymi:). Warto wspomnieć, że w tym przepisie celowo użyłam sporo, szczególnie ważnych o tej
porze roku
czosnku i
imbiru, które wzmacniają odporność. Także, łyżki w dłoń, robimy i zajadamy! Tym bardziej, że to danie jest banalnie proste do wykonania.Składniki: 4-5 porcjiKrem z
pomidorów:4 puszki
pomidorów pelatti, bez skórki0,5l esencjonalnego
bulionu z
włoszczyzny*3
cebule3 łyżki
oliwy4-5 ząbków
czosnku5-6
daktyli (lub
cukier do smaku)2-3 łyżki
sosu Worcestersól,
pieprz500 g
mielonego mięsa z
łopatki i
wołowiny (pół na pół)2 łyżeczki siekanego
imbiru1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku1
żółtkogarść świeżej
bazyliigarść
świeżego szpinaku**po 1/2 łyżeczki
soli i
pieprzu3 łyżki
sosu sojowego* Jak go przygotować? : Obierz pęczek
włoszczyzny (650 g), pokrój i włóż do zimnej
wody (2l). Dodaj
ziele angielskie,
liść laurowy, korę
cynamonu i ziarna
pieprzu. Gotuj 1,5 godziny, na wolnym ogniu, aż połowa
bulionu odparuje. Część zużyj do zupy kremu, resztę przelej do woreczka lub foremek na
lód i zamróź.**nie jest konieczny, dodaję go bo ma sporo żelaza i magnezuPrzygotowanie:Krem:
Cebulę i
czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej
oliwę i wrzuć do niego
cebulę.
Posól ją, wtedy szybciej zmięknie. Smaż
cebulę, aż się przyrumieni i będzie złoto-brązowa. Wtedy wlej
bulion i
pomidory. Dodaj resztę składników i gotuj zupę 15 minut, koniecznie pod przykryciem, bo
pomidorowe smakołyki są ciekawe świata i za wszelką cenę będą chciały zwiedzić Twoją kuchnię. Zmiksuj gotowy krem i dopraw go, jeśli trzeba. Aha ! Taką zupę możesz zawekować na później
Kulki mocy: Zacznij je przygotowywać jeszcze przed zupą kremem.
Cebulę,
czosnek, obrany
imbir,
szpinak i
bazylię zmiksuj w blenderze z przykrywką (banalnie proste, prawda?). Jeśli nie masz blendera posiekaj wszystko dość drobno. Wymieszaj warzywa z
mięsem,
przyprawami (sosem,
solą,
pieprzem) i
żółtkiem. Dokładnie – rękoma. Możesz dolać do masy 2-3 łyżki
wody, wtedy na pewno dobrze się sklei. Formuj zmoczonymi dłońmi małe kuleczki i układaj je na papierze lub folii do pieczenia (z folii są bardziej chrupiące, ale mogą się do niej przyklejać, więc sam/a zdecyduj co jest lepsze. Jeśli masz w domu jeden z tych produktów sprawa, paradoksalnie, jest łatwiejsza). Piecz kulki 30 minut w 180 stopniach, aż będą złote i pachnące.Możesz podawać je też
solo z sosami – Kremowym
Curry czy
Truskawkowym Chilli – oba przepisy jutro!