Wykonanie
Hamburgiery na Bałakanach też so, jakżeby inaczej. Ale ichnie, porządne, na ruszcie w przydomowym ogródku pieczone, podawane z
cebulo i duuużo ilościo bimberku na winogronach. Sami se take wyprodukować możeta i na grylu pod chałupo przyrządzić. Z bimberkiem na kartochlach tyż
bedo dobre. Sprawdzone.
Składniki:70 dag
mielonego mięsa wołowego30 dag
mielonego mięsa wieprzowego1 duża biała
cebula1
czerwona cebula do posypania2 posiekane suszone
papryczki chilli4 ząbki
czosnkuoliwapapryka słodka,
sól,
pieprzSposób przygotowania:Białą
cebule,
czosnek i
papryczki chilli drobno siekamy. Mieszamy z
mięsem i odrobiną
oliwy, doprawiamy
papryką,
solą i
pieprzem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.Z przygotowanej masy formujemy duże, okrągłe i płaskie (ok. 1 cm grubości) kotlety. Każdy zwilżamy z obu stron
oliwą. Kotlety układamy na natłuszczonym ruszcie grilla lub piekarnika i pieczemy po ok. 10 minut na każdą stronę.Podajemy posypane drobno posiekaną
czerwoną cebulą, w towarzystwie opiekanych
ziemniaków i sałatki z
pomidorów i
sera owczego.