ßßß Cookit - przepis na Srpska pljeskavica

Srpska pljeskavica

nazwa

Wykonanie

Hamburgiery na Bałakanach też so, jakżeby inaczej. Ale ichnie, porządne, na ruszcie w przydomowym ogródku pieczone, podawane z cebulo i duuużo ilościo bimberku na winogronach. Sami se take wyprodukować możeta i na grylu pod chałupo przyrządzić. Z bimberkiem na kartochlach tyż bedo dobre. Sprawdzone.
Składniki:
70 dag mielonego mięsa wołowego
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 duża biała cebula
1 czerwona cebula do posypania
2 posiekane suszone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
oliwa
papryka słodka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Białą cebule, czosnek i papryczki chilli drobno siekamy. Mieszamy z mięsem i odrobiną oliwy, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Z przygotowanej masy formujemy duże, okrągłe i płaskie (ok. 1 cm grubości) kotlety. Każdy zwilżamy z obu stron oliwą. Kotlety układamy na natłuszczonym ruszcie grilla lub piekarnika i pieczemy po ok. 10 minut na każdą stronę.
Podajemy posypane drobno posiekaną czerwoną cebulą, w towarzystwie opiekanych ziemniaków i sałatki z pomidorów i sera owczego.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/08/13/srpska-pljeskavica