Wykonanie
W ostatniej chwili, ale się udało - dołączam do
ciecierzycowego tygodnia. Cieszę się tym bardziej, że to mój
absolutny debiut
cieciorkowy i pewnie, gdyby nie Aga-aa i jej akcja, szybko by nie nastąpił, a szkoda by było, szkoda, bo zasmakowała nam od razu i następna porcja już się "moczy". :)Przepis pochodzi z książki "ROK W KUCHNI jesień/zima", tylko koncepcję zestawienia przypraw mieliśmy
zgoła odmienną.
250 g
ciecierzycy (dałam z puszki)duża
czerwona cebulaząbek
czosnku1,2 kg dojrzałych
pomidorów4 małe
patisonypo 1 czerwonej, pomarańczowej i
żółtej papryce (nie miałam
patisonów, więc dałam też zieloną)3 strączki
papryczki chilli2 łyżki
oliwywersja przepisowa:1 łyżeczka listków
tymiankuchilli w proszku
sól,
pieprzmoja wersja:ok. 2 cm. korzenia
imbirułyżeczka listków
rozmarynułyżeczka
curryłyżeczka
cukruchillisól,
pieprzCebulę,
czosnek i
imbir drobno pokroić.
Chilli i
papryki oczyścić z nasion, pokroić w paski.
Patisony pokroić na połówki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej
oliwie, dusić
cebulę z
czosnkiem (i
imbirem),
patisonami i
papryką przez 3-4 minuty. Dodać
pomidory,
chilli i
przyprawy, a gdy
pomidory puszczą sok -
ceciorkę. Dusić przez 15 minut.Smacznego!