ßßß Cookit - przepis na Gulasz z cieciorki

Gulasz z cieciorki

nazwa

Wykonanie

W ostatniej chwili, ale się udało - dołączam do ciecierzycowego tygodnia. Cieszę się tym bardziej, że to mój absolutny debiut cieciorkowy i pewnie, gdyby nie Aga-aa i jej akcja, szybko by nie nastąpił, a szkoda by było, szkoda, bo zasmakowała nam od razu i następna porcja już się "moczy". :)
Przepis pochodzi z książki "ROK W KUCHNI jesień/zima", tylko koncepcję zestawienia przypraw mieliśmy zgoła odmienną.
250 g ciecierzycy (dałam z puszki)
duża czerwona cebula
ząbek czosnku
1,2 kg dojrzałych pomidorów
4 małe patisony
po 1 czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryce (nie miałam patisonów, więc dałam też zieloną)
3 strączki papryczki chilli
2 łyżki oliwy
wersja przepisowa:
1 łyżeczka listków tymianku
chilli w proszku
sól, pieprz
moja wersja:
ok. 2 cm. korzenia imbiru
łyżeczka listków rozmarynu
łyżeczka curry
łyżeczka cukru
chilli
sól, pieprz
Cebulę, czosnek i imbir drobno pokroić. Chilli i papryki oczyścić z nasion, pokroić w paski. Patisony pokroić na połówki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie, dusić cebulę z czosnkiem (i imbirem), patisonami i papryką przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, chilli i przyprawy, a gdy pomidory puszczą sok - ceciorkę. Dusić przez 15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/05/Gulasz-z-cieciorki.html