ßßß Cookit - przepis na Azjatycki dżem z pomidorów

Azjatycki dżem z pomidorów

nazwa

Wykonanie

Niesamowity dżem! Słodki i pikantny, jednym słowem niebo w gębie. Namawiam Was do zrobienia tego dżemu, jeśli chcecie mieć w lodówce coś innego. Może być spożywany jako przyprawa lub dodatek do czegokolwiek lub stosowany jako masło na kanapkę. Stosuje go też jako dodatek do serów twardych. Nadaje serom pikantną i azjatycką nutę.
Składniki:
1,5 kg pomidorów
7 ząbków czosnku
6 czerwonych papryczek chili
3,5 cm świeżego imbiru
700 gr cukru
180 ml octu balsamicznego
sól i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Obieramy pomidory, kroimy w ćwiartki. Obieramy czosnek i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je na kawałki. Imbir obieramy i trzemy na tarce, na drobnych oczkach.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera. Dodajemy cukier, ocet balsamiczny, pieprz i sól. Miksujemy na gładką masę i przelewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu żeby dżem się nie przypalił, częściej pod koniec. W czasie kiedy dżem się smaży wyparzamy słoiczki i pokrywki. Kiedy dżem jest gotowy przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy dżemy jeśli chcemy je dłużej przechowywać i mieć pewność, że dżem się nie zepsuje. Ja pasteryzuje dżemy w zmywarce.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/08/azjatycki-dzem-z-pomidorow.html