ßßß
Składniki:1,5 kg pomidorów7 ząbków czosnku6 czerwonych papryczek chili3,5 cm świeżego imbiru700 gr cukru180 ml octu balsamicznegosól i pieprzu do smakuPrzygotowanie:Obieramy pomidory, kroimy w ćwiartki. Obieramy czosnek i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je na kawałki. Imbir obieramy i trzemy na tarce, na drobnych oczkach.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera. Dodajemy cukier, ocet balsamiczny, pieprz i sól. Miksujemy na gładką masę i przelewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu żeby dżem się nie przypalił, częściej pod koniec. W czasie kiedy dżem się smaży wyparzamy słoiczki i pokrywki. Kiedy dżem jest gotowy przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy dżemy jeśli chcemy je dłużej przechowywać i mieć pewność, że dżem się nie zepsuje. Ja pasteryzuje dżemy w zmywarce.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)