Wykonanie
To już po przetworach. Do mojej kolekcji
przetworów dołączył
przecier pomidorowy. Przepis dostałam od Pani
Galiny - Ormianki prowadzącej armeńską restaurację we Wrocławiu. Przepis jest banalnie prosty, a aromat
czosnku i
pieprzu dodatkowo podkreśla smak
pomidorów. Idealny do wykorzystania w zimie na zupy czy sosy :)Składniki:2 kg
pomidorów2 bardzo duże ząbki
czosnku1 łyżka
cukru1/2 łyżki
soli1/2 łyżki
pieprzu, zmielonego
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki, przełożyć do garnka dodać obrane ząbki
czosnku,
pieprz,
cukier,
sól. Wszystko razem gotować na małym ogniu, aż
pomidory zmiękną i wytworzy się zalewa. Garnek ściągnąć z palnika, blenderem zmiksować, ciepłe przełożyć do słoików, zakręcić. Jeżeli słoiki nie zaciągnęły to wekować 10 min od zagotowania
wody.Smacznego :)