ßßß Cookit - przepis na Placki dyniowe z piekarnika

Placki dyniowe z piekarnika

nazwa

Wykonanie

« Rustykalna tarta z figami i rozmarynem
Chia z borówkami i malinami »
Opublikowano 27 września 2016 | Autor: KiC
Placuszki dyniowe pieczone w piekarniku … puszyste, mięciutki … doprawione aromatyczną, rozgrzewającą mieszanką przypraw. W sam raz na jesienną przekąskę!
Składniki:
600 g obranej dyni (użyłam kawałka dyni olbrzymiej)
½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
2 jajka
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty).
Wykonanie:
Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekłam z termoobiegiem)
Dynie, kroimy na mniejsze kawałki, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do potartej dyni i cebuli wbijamy jajka, dodajemy olej, mąkę oraz przyprawę. Mieszamy.
Dyniowa masę za pomocą łyżki wykładamy na wcześniej przygotowane blachy. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy ok .15- 20 minut ( czas pieczenie dobieramy do grubości placków, sprawdzamy w trakcie pieczenia). W połowie pieczenia placki przewracamy, jeśli pieczemy dwie blach na raz zamieniamy je miejscami, aby placki się równo upiekły.
Placki podajemy, jako dodatek do dan głównych, jako przekąska lub same z ulubionymi sosami.
Smacznego!
O mnie
Aniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy. Są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak gotowanie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).
Bloga w prezencie urodzinowym stworzył dla mnie mój Mąż, abym mogła dzielić się swoim zainteresowanie z innymi. Gotuję i piekę od niedawna, bo od narodzin starczej córki, a obecnie ma 4 latka. Przedtem to właśnie mój małżonek więcej udzielał się kulinarnie. Jednak od czasu zaistnienia „Kawy i czekolady” to się zmieniło, a blog rozrósł się w całkiem sporą ilość ciekawych przepisów zobrazowanych również na fotografiach mojego wykonania.
Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.
Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/placki-dyniowe-z-piekarnika