Wykonanie
Zapachniało mi dziś świętami!Pierniczenie czas zacząć. Niektóre pierniki już powinny spokojnie dojrzewać, niektóre właśnie się robią, a za pieczenie innych zabierzemy się całkiem niedługo. Każdy wie, że nie ma piernika bez odpowiednich przypraw. Producenci przypraw proponują nam gotowe mieszanki, które nie są najgorsze, ale często w swoim składzie mają na przykład
mąkę i
cukier. Poza tym paczuszka mieszanki zbyt duża nie jest i jej zawartość szybko się kończy. Od pewnego czasu przygotowuję swoją własną mieszankę. Nie zajmuje to zbyt wiele czasu, nie wymaga specjalnie wielkiego nakładu pracy a taka mieszanka jest bardziej aromatyczna niż sklepowa i do tego dowolnie możemy regulować jej skład i proporcje.
Składniki:-3 łyżeczki mielonych
goździków lub 10g całych-5 łyżeczek mielonego
cynamonu lub 20g kory-2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej-2 łyżeczki
imbiru-2 łyżeczki mielonego
kardamonu lub 5g ziaren-1 łyżeczka
kminku-1 łyżeczka ziaren
kolendry-1 łyżeczka ziaren
ziela angielskiego-1 gwiazdka
anyżu-4 ziarna
czarnego pieprzuWszystkie składniki (jeśli nie są sproszkowane) ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Dodajemy pozostałe
przyprawy i dokładnie mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Udanych wypieków!