Wykonanie
Do Świąt pozostał już niecały miesiąc … u mnie ostatnio dzieci tak polubiły zupę
dyniową, że na wigilijnym
stole też jej nie będzie mogło zabraknąć. Maluchy do 4 roku życia grzybowej raczej nie powinny jeść, barszcz nie koniecznie lubią więc takie rozwiązanie z zupa
dyniową świetnie się sprawdzi … a w wersji dla starszych dzieci i dorosłych proponuję dodać dla smaku i tradycji kilka kapeluszy
grzybów leśnych.


Składniki:1 mała
dynia hokkaido3
marchewki3 większe
ziemniaki1 mała
cebula6-7
prawdziwków lub podgrzybków ( świeże lub mrożone), opcjonalnie2-3 łyżki
oleju rzepakowegoświeżo mielony
pieprz (u mnie 1/2 łyżeczki)1 płaska łyżeczka
przyprawy SHAHI PANEER
MASALA (
mieszanka przypraw:
kolendra,
chili,
sól,
kurkuma,
kmin rzymski, liście
kozieradki,
kardamon,
pieprz czarny,
imbir,
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa,
anyż gwieździsty)
sól do smaku
wodaDodatkowo:
pestki dynikilka kromek
pieczywa (u mnie
chleb żytni)
oliwa z oliwek do skropienia, można pominąćpieczony
kalafiorWykonanie:
Dynię,
marchew,
ziemniaki,
cebulę i
grzyby obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną
cebule i
grzyby, podsmażamy ok 1 minuty, dodajemy pozostałe warzywa i
przyprawy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.Warzywa zalewamy
wodą tak, aby lustro
wody przykryło warzywa.Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut.Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.W czasie jak zupa się gotuje przygotowujemy
kalafiora.
Kalafiora myjemy, rwiemy na różyczki. Każdą część kroimy na ok 0,5 cm plasterki. Kawałeczki
kalafiora smarujemy
oliwą i układamy na blaszce wyłożonej folia aluminiową. Solimy, oprószamy
pieprzem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawimy na ok 15 min do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy
kalafior się nie przypala.Zupę podajemy w miseczkach (u mnie firmy Ambition) z pieczonym
kalafiorem, kawałkami
pieczywa , skropioną
oliwą i posypaną
pestkami dyni.Smacznego!


