Wykonanie
«
Czekoladowe batoniki z
płatków żytnich (bez pieczenia)Opublikowano 13 listopada 2016 | Autor: KiCGofry
dyniowe … z dodatkiem puree z pieczonej dyni i
żółtego sera … doprawione mieszanką aromatycznych przypraw. Złociste, pachnące i chrupiące.

Składniki:370 g puree z pieczonej dyni z tego przepisu200 ml
mleka2
jajka70 ml
oleju rzepakowego250 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
sera cheddar½ łyżeczki
mieszanki przypraw SHAHI PANEER
MASALA (
mieszanka przypraw:
kolendra,
chili,
sól,
kurkuma,
kmin rzymski, liście
kozieradki,
kardamon,
pieprz czarny,
imbir,
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa,
anyż gwieździsty).½ łyżeczki
soliWykonanie:Do miski wbijamy
jajka, wlewamy
mleko, dodajemy
mąkę, puree z dyni,
proszek do pieczenia,
przyprawy,
sól oraz
olej. Składniki miksujemy a następnie dodajemy starty na tarce
ser. Mieszamy. Masa powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy
mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy. Polecam piec dłużej niż zwykłe gofry, aby wyszły chrupiące. Gofry
dyniowe podajemy z ulubionymi sosami do dan głównych lub same, jako przekąska.Smacznego!O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.