ßßß

Składniki:500 g upieczonej dyni, według tego przepisu2 marchewki1 batat2 średnie ziemniaki1 mała cebula2-3 ząbki czosnku4-5 cm świeżego imbiru3-4 łyżki oleju rzepakowegosól do smaku (2-3 łyżeczki)świeżo mielony pieprz (u mnie 1 łyżeczka)1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, jeśli nie lubicie mocno pikantnej zupy)wodaDodatkowo:pestki dynikilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)1 łyżka oleju rzepakowegooliwa z oliwek do skropienia, można pominąćnatka pietruszkiWykonanie:Dynię i batata pieczemy wg tego przepisu .Marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek i imbir obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, imbir, czosnek oraz przypraw, podsmażamy ok 1 minuty. Dodajemy marchew, ziemniaki, pietruszkę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.Warzywa zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa .Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Dodajemy upieczoną dynię i batata. Gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.Przygotowanie grzanek:Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.Zupę podajemy z grzankami, skropioną oliwą i posypaną pestkami dyni i natką pietruszki.Smacznego!