Wykonanie
Rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem
marchewki i
batatów … z chrupiącymi grzankami,
pestkami dyni i
oliwą. Pyszna, aromatyczna i sycąca.


Składniki:500 g upieczonej dyni, według tego przepisu2
marchewki1
batat2 średnie
ziemniaki1 mała
cebula2-3 ząbki
czosnku4-5 cm świeżego
imbiru3-4 łyżki
oleju rzepakowegosól do smaku (2-3 łyżeczki)świeżo mielony
pieprz (u mnie 1 łyżeczka)1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne (lub mniej, jeśli nie lubicie mocno pikantnej zupy)
wodaDodatkowo:
pestki dynikilka kromek
pieczywa (u mnie
chleb żytni)1 łyżka
oleju rzepakowegooliwa z oliwek do skropienia, można pominąć
natka pietruszkiWykonanie:
Dynię i
batata pieczemy wg tego przepisu .
Marchew,
pietruszkę,
ziemniaki,
cebulę,
czosnek i
imbir obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną
cebulę,
imbir,
czosnek oraz przypraw, podsmażamy ok 1 minuty. Dodajemy
marchew,
ziemniaki,
pietruszkę,
czosnek i
seler naciowy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.Warzywa zalewamy
wodą tak, aby lustro
wody przykryło warzywa .Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Dodajemy upieczoną
dynię i
batata. Gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.Przygotowanie grzanek:
Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką
oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.Zupę podajemy z grzankami, skropioną
oliwą i posypaną
pestkami dyni i
natką pietruszki.Smacznego!