Wykonanie
Rozgrzewająca zupa krem z warzyw … aromatyczna i bogata w smaku … podawana z chrupiącymi grzankami z
żytniego pieczywa. Idealna na październikowe chłody. Przepis na dużą rodzinną porcję, polecam i na obiad … i na kolację … dla dzieci i dorosłych 🙂


Składniki:4-5 większych
marchwi1
brokuła1 duży
korzeń pietruszki3-4 średnie
ziemniaki1 łodyga
selera naciowego1 mała
cebula1 ząbek
czosnku3-4 łyżki
oleju rzepakowegosól do smaku (2-3 łyżeczki)świeżo mielony
pieprz (u mnie 1 łyżeczka)1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne (lub mniej, jeśli nie lubicie mocno pikantnej zupy)
wodaDodatkowo:kilka kromek
pieczywa (u mnie
chleb żytni)1 łyżka
oleju rzepakowegooliwa z oliwek do skropienia, można pominąć
kolorowy pieprz, można pominąćWykonanie:
Marchew,
pietruszkę,
ziemniaki,
cebulę,
seler naciowy obieram i kroimy w na kawałki.
Brokułę myjemy pod bieżącą
wodą, odcinany twardą cześć i rwiemy na różyczki.Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną
cebulę,
marchew,
ziemniaki,
pietruszkę,
czosnek i
seler naciowy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.Do warzyw w garnku dodajemy różyczki
brokuł zalewamy
wodą tak, aby lustro
wody przykryło warzywa (
brokuły mogą nieco wystawać).Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.Przygotowanie grzanek:
Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką
oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.Zupę podajemy z grzankami, skropioną
oliwą i posypaną
kolorowym pieprzem lub jak uwielbia moja młodsza Córka z
ryżem.Smacznego!