ßßß

Składniki:4-5 większych marchwi1 brokuła1 duży korzeń pietruszki3-4 średnie ziemniaki1 łodyga selera naciowego1 mała cebula1 ząbek czosnku3-4 łyżki oleju rzepakowegosól do smaku (2-3 łyżeczki)świeżo mielony pieprz (u mnie 1 łyżeczka)1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, jeśli nie lubicie mocno pikantnej zupy)wodaDodatkowo:kilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)1 łyżka oleju rzepakowegooliwa z oliwek do skropienia, można pominąćkolorowy pieprz, można pominąćWykonanie:Marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, seler naciowy obieram i kroimy w na kawałki. Brokułę myjemy pod bieżącą wodą, odcinany twardą cześć i rwiemy na różyczki.Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, marchew, ziemniaki, pietruszkę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.Do warzyw w garnku dodajemy różyczki brokuł zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa (brokuły mogą nieco wystawać).Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.Przygotowanie grzanek:Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.Zupę podajemy z grzankami, skropioną oliwą i posypaną kolorowym pieprzem lub jak uwielbia moja młodsza Córka z ryżem.Smacznego!