ßßß
Cookit - przepis na Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Składniki
Bakłażan
Bazylia
Cukinia
Czosnek
Makaron
Marchew
Miód
Natka pietruszki
Ocet balsamiczny
Olej
Olej rzepakowy
Pieczarki
Pistacje
Pomidor
Rukola
Rzodkiewka
Słonecznik
Sól
Woda
Ziemniak
Zioła
Soda oczyszczona
Zielone szparagi
Suszone pomidory
Wykonanie
Zapraszam na pyszny i zdrowy
makaron
pełnoziarnisty z pieczonymi warzywami i
ziołowo
-
orzechowym
sosem. Bazą sosu są świeże
zioła
,
pistacje
,
słonecznik
i
olej rzepakowy
.
Olej
ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie może zabraknąć go w naszych zdrowych codziennych posiłkach. Tak skomponowany posiłek to doskonały pomysł na wiosenny rodzinny obiad.Składniki na pieczone warzywa:pęczek
zielonych szparagów
3
młode
marchewki
3 duże
ziemniaki
średni
bakłażan
średnia
cukinia
kilka
pomidorków
koktajlowych
olej rzepakowy
sól
Warzywa myjemy,
marchewki
i
ziemniaki
obieramy (
młodych
nie trzeba obierać). Od każdego
szparaga
musimy odłamać zdrewniałą część.
Marchewkę
kroimy w cienkie słupki,
ziemniaki
,
cukinię
i
bakłażana
w średnią kostkę. Wszystkie warzywa układamy na blasze piekarnikowej. Skrapiamy
olejem
, doprawiamy
solą
i dokładnie mieszamy. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 40 minut.
Makaron
:6 łyżek pasty
ziołowej
*400 g spaghetti pełnoziarnistego durum4 łyżki
oleju rzepakowego
10 łyżek
wody
spod
gotowania
makaronu
500 g
pieczarek
+
olej rzepakowy
do smażenia
sól
rukola
Pieczarki
obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na złoty kolor na odrobinie
oleju rzepakowego
. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
Makaron
gotujemy al dente. Pastę
ziołową
rozrabiamy z
olejem rzepakowym
i
wodą
spod
gotowania
makaronu
. Dodajemy do ugotowanego
makaronu
i dokładnie mieszamy. Do
makaronu
dodajemy
pieczarki
i ponownie dokładnie mieszamy.Na talerz wykładamy porcję
makaronu
. Na
makaronie
porcję pieczonych warzy i świeżą
rukolę
. Całość delikatnie skrapiamy
olejem rzepakowym
. Smacznego!*Pasta
ziołowa
:listki z 1 pęczka
rzodkiewki
2 duże lub 4 mniejsze pęczki
natki pietruszki
doniczka
bazylii
2 duże ząbki
czosnku
mały słoik (270 g)
suszonych pomidorów
w
oleju
4 duże garście obranych
pistacji
4 duże garście
słonecznika
ok. 4 łyżki
octu balsamicznego
olej rzepakowy
do regulacji gęstości
sól
do smakuWszystkie składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku
solą
,
olejem rzepakowym
kontrolujemy gęstość pasty.
http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/05/spaghetti-w-zielonym-sosie-z-pieczonymi.html
Przepisy powiązane
Zielona pasta na kanapki i do makaronów
Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią
Rewelacyjne pesto z cukinii z makaronem bezglutenowym i pomidorami
Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto
Sałatka z rukolą i słonecznikiem - na ciepło
Składniki powiązane (0)