ßßß Cookit - przepis na Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym

Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty z pieczonymi warzywami i ziołowo-orzechowym sosem. Bazą sosu są świeże zioła, pistacje, słonecznik i olej rzepakowy. Olej ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie może zabraknąć go w naszych zdrowych codziennych posiłkach. Tak skomponowany posiłek to doskonały pomysł na wiosenny rodzinny obiad.
Składniki na pieczone warzywa:
pęczek zielonych szparagów
3 młode marchewki
3 duże ziemniaki
średni bakłażan
średnia cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
olej rzepakowy
sól
Warzywa myjemy, marchewki i ziemniaki obieramy (młodych nie trzeba obierać). Od każdego szparaga musimy odłamać zdrewniałą część. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, ziemniaki, cukinię i bakłażana w średnią kostkę. Wszystkie warzywa układamy na blasze piekarnikowej. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 40 minut.
Makaron:
6 łyżek pasty ziołowej *
400 g spaghetti pełnoziarnistego durum
4 łyżki oleju rzepakowego
10 łyżek wody spod gotowania makaronu
500 g pieczarek + olej rzepakowy do smażenia
sól
rukola
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i pieprzem
Makaron gotujemy al dente. Pastę ziołową rozrabiamy z olejem rzepakowym i wodą spod gotowania makaronu. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy. Do makaronu dodajemy pieczarki i ponownie dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy porcję makaronu. Na makaronie porcję pieczonych warzy i świeżą rukolę. Całość delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym. Smacznego!
*Pasta ziołowa:
listki z 1 pęczka rzodkiewki
2 duże lub 4 mniejsze pęczki natki pietruszki
doniczka bazylii
2 duże ząbki czosnku
mały słoik (270 g) suszonych pomidorów w oleju
4 duże garście obranych pistacji
4 duże garście słonecznika
ok. 4 łyżki octu balsamicznego
olej rzepakowy do regulacji gęstości
sól do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, olejem rzepakowym kontrolujemy gęstość pasty.
http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/05/spaghetti-w-zielonym-sosie-z-pieczonymi.html