Kiedy nie mam dużo czasu na przygotowanie posiłku, sięgam po makarony. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą/ nie mogą spędzić w kuchni dużo czasu, a zależy im na domowym, sycącym posiłku. Dziś będzie to makaron gryczany nitki, który gotuje się dosłownie kilka chwil. Do tego duża ilość warzyw- pieczarki i marchewka wzbogacone niezwykle aromatyczną o tej porze roku bazylią. Zapraszam.Składniki:· 600 g makaronu gryczanego· 500g pieczarek· 4 średnie marchewki· olejspodsuszonych pomidorów do smażenia· sól· pieprz· 2 łyżki octu balsamicznego· łyżeczka brązowego cukru· duży pęczek bazyliiPieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym olejuspodsuszonych pomidorów, aż ładnie się zrumienią i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przekładamy go do warzyw z odrobiną wodyspod gotowania. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną bazylię i ponownie mieszamy. Smacznego!