ßßß Cookit - przepis na Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto

Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny schab w niecodziennym wydaniu. Pesto o wyrazistym smaku idealnie nawilża mięso i nadaje mu niepowtarzalnego charakteru.
Składniki:
· Schab- 1 kg
· 1 opakowanie rukoli 125 g
· Ząbek czosnku
· ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
· 1 garść uprażonych nasion słonecznika
· 150 g obranych pistacji
· Sól
· Pieprz
· Łyżeczka miodu
· Łyżka octu balsamicznego
· Kilka łyżek oleju rydzowego
· Bułka tarta do panierowania
· Mąka do panierowania
· 3 żółtka + trochę wody do panierowania
· Olej do smażenia
· pieczarki 500 g + pęczek natki pietruszki
Ze schabu wycinamy cienkie kieszonki, delikatnie je rozbijamy. Każdą kieszonką solimy i pieprzymy z każdej strony.
Czosnek, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory suszone, miód i rukolę blendujemy dodając stopniowo olej rydzowy. Dodajemy pestki słonecznika i ponownie dokładnie blendujemy regulując gęstość pasty olejem rydzowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów do uzyskania chrupiących wiórków. Kiedy patelnię ściągniemy z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą kieszonkę schabową wypełniamy łyżeczką pieczarek i pastą na bazie rukoli. Zapinamy wykałaczką, panierujemy w mące, następnie w żółtku rozbełtanym z odrobiną wody i w bułce tartej. Każdą kieszonkę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/kieszonki-schabowe-z-tartymi.html