ßßß Cookit - przepis na Pesto zielone, czerwone- nie, modre! - genialne pesto z modrej kapusty

Pesto zielone, czerwone- nie, modre! - genialne pesto z modrej kapusty

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna wariacja na temat pesto i modrej kapusty, za którą wprost przepadam. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania- sos jest genialny i idealnie trafia w moje smaki. Jeśli macie podobne, będziecie nim zachwyceni. Zdrowe, polskie pesto z nutą egzotyki. Do pesta wybrałam pistacje, które moim zdaniem lepiej pasują niż inne orzechy- ale jeśli macie akurat pod ręką orzechy włoskie czy laskowe, możecie oczywiście je zastosować. Koniecznie przetestujcie ten błyskawiczny przepis.
Składniki:
· 1/4 główki modrej kapusty
· 2-3 garście obranych pistacji
· 1 ząbek czosnku
· 2-3 łyżki octu balsamicznego
· łyżeczka miodu
· olej rzepakowy ile zabierze
· pieprz do smaku
· sól do smaku
· ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
Kapustę szatkujemy i przekładamy do malaksera. Dodajemy czosnek oraz pomidory i całość dokładnie belndujemy. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i octem balsamiczny. Dodajemy pistacje. Ponownie całość blendujemy. Cały czas blendując stopniowo dolewamy olej rzepakowy- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Pyszne i zdrowe pesto gotowe. Idealne do makaronów, kanapek czy warzyw. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/pesto-zielone-czerwone-nie-modre.html