Dziś kolejna wariacja na temat pesto i modrej kapusty, za którą wprost przepadam. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania- sos jest genialny i idealnie trafia w moje smaki. Jeśli macie podobne, będziecie nim zachwyceni. Zdrowe, polskie pesto z nutą egzotyki. Do pesta wybrałam pistacje, które moim zdaniem lepiej pasują niż inne orzechy- ale jeśli macie akurat pod ręką orzechy włoskie czy laskowe, możecie oczywiście je zastosować. Koniecznie przetestujcie ten błyskawiczny przepis.Składniki:· 1/4 główki modrej kapusty· 2-3 garście obranych pistacji· 1 ząbek czosnku· 2-3 łyżki octu balsamicznego· łyżeczka miodu· olej rzepakowy ile zabierze· pieprz do smaku· sól do smaku· ok. 5 suszonych pomidorów z olejuKapustę szatkujemy i przekładamy do malaksera. Dodajemy czosnek oraz pomidory i całość dokładnie belndujemy. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i octem balsamiczny. Dodajemy pistacje. Ponownie całość blendujemy. Cały czas blendując stopniowo dolewamy olej rzepakowy- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Pyszne i zdrowe pesto gotowe. Idealne do makaronów, kanapek czy warzyw. Smacznego!