ßßß Cookit - przepis na Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim

Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim

nazwa

Wykonanie

Pyszna i szybka przekąska, przystawka czy dodatek do zupy.
Składniki:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego
· pesto rukolowo-pistacjowe:
1 opakowanie rukoli 125 g
Ząbek czosnku
ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
1 garść uprażonych nasion słonecznika
150 g obranych pistacji
Sól
Pieprz
Łyżeczka miodu
Łyżka octu balsamicznego
Kilka łyżek oleju rydzowego
· 2 garście czarnych oliwek
· kilka plastrów sera królewskiego
· jajko
Pesto - czosnek, pestki słonecznika, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory suszone, miód i rukolę blendujemy dodając stopniowo olej rydzowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie rozprowadzamy pesto- równomiernie po całości ciasta. Na pesto układamy pojedynczą warstwę sera królewskiego. Oliwki drobno siekamy i rozkładamy na serze. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków do środka, aż oba boki się spotkają- powstanie podwójny rulon (ślimak). Całość kroimy na ok 2 cm kawałki, które następnie układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Całość smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 30-35 minut temp. 180 stopni termoobieg. Podajemy same lub z ulubionym sosem.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/palmiery-z-rukola-pistacjami-i-serem.html