Wykonanie
Świeży szpinakŚwieża
bazyliaSuszone pomidoryPomidorki cherry
OliwkiPestki słonecznika (uprażone na patelni)
Ser Grana PadanoPolędwiczkiCzosnekCytrynaOliwa z oliwekSól i
pieprzSos:
Ocet balsamicznymiódczosnekOlej z
suszonych pomidorów (lub zwykła
oliwa)
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego rozdrobniony
czosnek,
oliwę i wyciśnięty
sok z cytryny, po czym doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy
polędwiczki do zamarynowania na minimum 1 godzinę (a najlepiej całą noc).Liście
szpinaku mieszamy ze świeżymi listkami
bazylii, następnie układamy na nich pokrojone
pomidory suszone,
pomidorki cherry i
oliwki, a całość oprószamy uprażonym
słonecznikiem.Zamarynowane
polędwiczki smażymy na patelni grillowej i układamy na
sałatce.Na wierzchu kładziemy kilka plasterków
sera Grana Padano ( Najlepiej ucinać je zwykłą obieraczką do
ziemniaków:)), a całość polewamy
sosem balsamicznym.Przygotowanie sosu:Do słoiczka z
olejem z
suszonych pomidorów dodajemy 2 łyżki
octu balsamicznego, 2 ząbki rozdrobnionego
czosnku i 1 dużą łyżkę
miodu. Zamykamy słoik, mocno nim potrząsamy aż wszystkie składniki się połączą, a następnie dolewamy
oliwę z oliwek do około 3/4 wysokości słoiczka lub więcej, jeśli wolicie delikatniejszy sos.
Smacznego! :)