ßßß
W ten szary, deszczowy dzień chciałabym zaproponować Wam coś optymistycznego, kolorowego, a przy tym zdrowego i pełnego witamin - sałatkę z żółtymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;)Składniki (3 porcje):Sałatka:10 czarnych oliwekgarść rukoli2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni1/2 czerwonej cebuli1 zielona papryka100 g sera typu feta250 g żółtych pomidorków koktajlowychSos balsamiczny:1 łyżeczka miodu1,5 łyżeczki octu balsamicznego1/2 łyżeczki musztardy4 łyżki oliwy z oliwek/ olejuSos winegret:1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1/2 łyżeczki musztardy francuskiej1 łyżka soku z cytryny/octu winnego4 łyżki oleju/oliwySól, pieprz1. Rukolę myjemy i wkładamy do miski.2. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki.3. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników.4. Posypujemy prażonymi pestkami.5. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę.Smacznego!;)