Wykonanie
Jedna z moich ulubionych sałatek, na pewno moje ulubione składniki: gotowane lub pieczone
buraki,
feta, prażone
orzechy włoskie,
rukola i to wszystko polane sosem francuskim. Składniki sosu francuskiego:
czosnek,
miód,
oliwa i
musztarda jeszcze bardziej podkreślają wyrazisty smak
buraków. W warunkach domowych podaję
sałatkę w jednej dużej salaterce, lecz na potrzeby spotkania dla znajomych warto przygotować
sałatkę w miniaturowej formie, w małych salaterkach.Składniki:6-7
buraków, ja jeśli mam wybór, to kupuję podłużne
buraki i równej wielkości (raczej mniejsze, niż większe), aby wszystkie
buraki ugotowały się w jednym czasie100 gram
fety50 gram
orzechów włoskichmała
czerwona cebulagarść
rukoliBuraki zalane
wodą gotujemy, aż bez problemu w
buraki wbijemy widelec (czas gotowania zależy od wielkości
buraków- minimum 30 minut). Ostudzone
buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (1 cm).
Fetę kroimy również w kostkę,
cebulę kroimy na cieniutkie plasterki.
Orzechy kroimy na drobne kawałki, prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez jedną minutę.Dodajemy do sałatki sos francuski:5-6 łyżek z
oliwy1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
miodu1 duży ząbek
czosnkusok z cytryny - 2 łyżkiłyżeczka
musztardysól,
pieprzMiksujemy blenderem wszystkie składniki sosu.Łączymy pokrojone
buraki,
fetę,
cebulę,
orzechy, dodajemy garść
rukoli, zalewamy sosem francuskim.
Sałatkę schładzamy w lodówce minimum godzinę.