Wykonanie
            Sałatka z 
buraków idealnie pasuje jako dodatek do 
kasz, 
mięs. Można 
buraczki przyrządzić tradycyjnie z 
chrzanem, ale też bardziej egzotycznie np. z 
imbirem. Idealnie łączy się z 
serami np. z 
fetą lub 
kozim serem. Można dodać uprażone nasiona 
sezamu, 
orzechy włoskie lub 
pestki słonecznika. Idealnie kolorystycznie wyglądają z 
kiełkami i przepołowionym 
jajkiem.Ja zestawiłam 
sałatkę z 
buraków z ravioli, które opisałam na innym 
poście.Przygotowanie 
buraków:Wybieramy średnie 
buraki, zbyt duże spowodują, że będą długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do 
wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą 
wodą, by usunąć resztki ziemi.Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego 
buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości 
buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Dodajemy do 
buraków sos francuski:5-6 łyżek z 
oliwy1 łyżka 
octu balsamicznego1 łyżka 
miodu1 duży ząbek 
czosnkusok z cytryny - 2 łyżkiłyżeczka 
musztardysól, 
pieprzMiksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych 
buraczków, dodajemy też posiekany 
koperek.Smacznego :)

