Wykonanie
Cześć =)
Czosnek i
koperek, to
przyprawy wyjątkowo pasujące do konkretnego w smaku i dosyć tłustego
mięsa z
łososia. Zapraszamy na pieczonego
łososia w
czosnkowo-koperkowej marynacie. Warto upiec go więcej, niż na jeden raz, ponieważ świetnie smakuje również na zimno, jako dodatek do sałatek lub kanapek =)

Potrzebne będą:- ok. 1 kg filetu z
łososia (na 6-8 porcji)- 4-5 łyżek
oliwy z oliwek- 2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny lub
octu balsamicznego- 3-4 łyżki drobno posiekanego
koperku- 3-4 ząbki
czosnku-
sól i
pieprzSposób wykonania:1) Składniki marynaty mieszamy w misce.

2) Filet z
łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i przekładamy do naczynia, po czym zalewamy marynatą, przykrywamy i marynujemy przynajmniej godzinę.


3) Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy
rybę na blasze ok. 20-30 minut, w zależności od grubości filetu.
Łosoś widoczny miał grubość ok. 3-4 cm, co jest na ogół rzadkością, więc był pieczony całe pół godziny i dodatkowo parę minut pod górną grzałką.

Smacznego =)Agnieszka