Wykonanie
Cześć =)
Pstrąg łososiowy niewiele różni się wyglądem i smakiem od
łososia i można go przyrządzać na podobne, jak
łososia, sposoby. Jest bardziej zbliżony smakiem i wyglądem do
łososia, niż
pstrąga. Smak ma trochę bardziej
rybny, w porównaniu do niezwykle delikatnego
łososia. No i jest od
łososia nieco mniejszy i szczuplejszy =)Dziś przedstawiamy filet z
pstrąga łososiowego upieczony w całości, a przyprawiony sporą ilością
czosnku i
koperku, czyli tym, co łososie lubią najbardziej =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- filet z
pstrąga łososiowego (ok. 600-700g)-
sól i
pieprz-
sok z cytryny-
oliwa z oliwek-
czosnek suszony w proszku lub świeży (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę)Sposób wykonania:1) Filet układamy na blasze, posypujemy
solą i
pieprzem, skrapiamy
sokiem z cytryny i
oliwą.2) Na całym filecie układamy sporo
czosnku i
koperku.
3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy 20 minut.4) Podajemy na ciepło lub na zimno. Na zdjęciu wyżej filet podany jest na ciepło z pieczonymi
pieczarkami, gotowanymi
ziemniakami i mizerią. A tu pieczony
pstrąg łososiowy podany na zimno, z
sałatką z
pomidora i
avocado:
Smacznego =)Agnieszka