Wykonanie
Smak temu daniu nadają dwa składniki: mocny, charakterystyczny
miód gryczany z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka i
ocet balsamiczny, który nadaje
mięsu lekko
winnego aromatu. Pyszności :)



Składniki na 2 osoby :0,5 kg kawałków
kurczaka ( u mnie pałki)1 płaska łyżka
soli1 płaska łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1 płaska łyżka
czosnku granulowanego3 łyżki
oleju5 łyżek czerwonego
octu balsamicznego1-1,5 łyżeczki
miodu gryczanegoPrzygotowanie :Nacieram kawałki
kurczaka mieszanką
soli,
pieprzu i
czosnku granulowanego, po czym odkładam je na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie na dno naczynia do pieczenia wlewam
olej, układam
kurczaka i pokrojoną na ćwiartki
cebulę. Skrapiam wszystko
octem, a na kawałki
mięsa wykładam po odrobinie
miodu gryczanego. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 40 minut, po czym zdejmuję folię i piekę jeszcze 20 minut. Podaję np. z zasmażanymi
buraczkami.Przepis autorski.



