Wykonanie
Skrzydełka przyrządzone są w banalnie prosty sposób, a smakują doskonale. Są pikantne, bo marynowały się w
pieprzu ziołowym, ale mają nutę
słodyczy dzięki posmarowaniu ich w trakcie pieczenia odrobiną
miodu.
Składniki :1 kg skrzydełek z
kurczaka1 płaska łyżka
soli2 pełne łyżki
pieprzu ziołowego3-4 ząbki
czosnku2-3
cebule3 łyżki
olejuPasta do smarowania:1 łyżeczka miękkiego
miodu1 łyżeczka
olejuPrzygotowanie :Dokładnie oczyszczone skrzydełka przekładam do miski i nacieram mieszanką
soli i
pieprzu ziołowego. Przykrywam dokładnie miskę i zostawiam ją na kilka godzin w lodówce. Na dno naczynia do zapiekania wlewam
olej i układam
cebule pokrojone w grube plastry. Na
cebulę wykładam skrzydełka, dokładam
czosnek i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół). Po 30 minutach smaruję
mięso pastą z
miodu i
oleju i piekę kolejne 30 minut. Jeszcze raz smaruję i piekę jeszcze 20-30 minut. Gotowe skrzydełka powinny być bardzo rumiane i chrupiące.