Wykonanie
Gulasz z
kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem
ryżu basmati,
kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.
marchewki lub
marchewki z
groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie.Składniki:- ok.1kg filetów z udźca
kurczaka- 1 duża
cebula- 1/2 główki
czosnku- świeżo mielony
pieprz-
sól ziołowa (morska) w młynku lub sama
sól himalajska lub morska-
czosnek mielony (lub suszony w młynku)- 1 łyżka
oleju kokosowego bezzapachowego lub np.
masła klarowanego- 1-2 łyżki
masła extra (lub dowolnie)W garnku rozgrzać
olej kokosowy lub
masło klarowane, dodać obraną, pokrojoną na kawałki
cebulę i podsmażyć ją. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone 1-2 ząbki
czosnku i podsmażamy jeszcze moment mieszając, by się nie przypalił.
Następnie partiami wrzucamy umyte, obrane z tłuszczu, pokrojone w dość dużą kostkę kawałki udźca i obsmażamy je na dużym palniku.
Podsmażone
mięso posypujemy
solą ziołową, świeżo mielonym
pieprzem i sporą ilością mielonego lub suszonego
czosnku z młynka.
Dolewamy gorącej
wody i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki
czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i
masło. Ja dolewam jeszcze trochę
wody, by wytworzył się taki bezmączny sosik (tłuszczyk do polania
ryżu lub
kaszy).
Smacznego ;-)