Wykonanie

Pieczony
kurczak dość często gości na naszym
stole. Staram się, aby to nie był ciągle ten sam smak, więc czasem coś zmieniam, szukam czegoś nowego, eksperymentuję. Ostatnio padło na marynatę z
miodem i
musztardą.Składniki na marynatę:1 łyżka dowolnej
musztardy (jeśli ktoś chce zaostrzyć smak to
musztarda rosyjska)2 łyżki
musztardy francuskiej2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oleju1 łyżka płynnego
miodu2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowegosól,
pieprz- do oprószenia
kurczakaKurczaka oprószyć
solą i
pieprzem, następnie nasmarować marynatą powstałą z połączenia wyżej wymienionych składników. Wstawić przyprawionego
kurczaka na godzinę lub dłużej do lodówki, a następnie piec w piekarniku ok godziny w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewać
kurczaka powstałym sosem.Proponuję zapiekanie w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, które zdejmujemy ok 15 minut przed końcem pieczenia. W zależności od wielkości
kurczaka, czasem trzeba go przytrzymać w piekarniku trochę dłużej.Przepis znalazłam na
winiary.pl (tam przepis był na udka).Można też
kurczaka pociąć na porcje i piec w woreczkach do pieczenia, które na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy, aby
mięso się zarumieniło. I podobnie jak przy pieczeniu w całości, kawałki polewamy co jakiś czas powstałym sosem.smacznego