Wykonanie
Share the post "
Kurczak w balsamicznej glazurze z
figami / Balsamic chicken with
figs"Uwielbiam
figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z
figami i
serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam
udka z kurczaka w
sosie balsamiczno-
musztardowym z
miodem, zapieczone właśnie z
figami. Danie jest bardz late i szybkie w przygotowaniu, więc można pokusić się o przygotowanie go nawet w zapracowanym tygodniu. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:1/2 szklanki dobrej jakości
octu balsamicznego2 łyżki
musztardy Dijon2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka
miodu1 łyżka posiekanych świeżych liści
szałwii2 ząbki
czosnku,drobno posiekane4 nadudzia z
kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia)
sól i
pieprz8 świeżych fig, pokrojonych na ćwiartkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.W miseczce wymieszaj dokładnie
ocet,
musztardę, 1 łyżkę
oleju,
miód,
szałwię i
czosnek i odstaw.Dopraw
kurczaka z obu stron
solą i
pieprzem.Na dużej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę
oleju, włóż
kurczaka skórą do dołu i smaż aż skórka będzie porządnie zarumieniona i chrupiąca, przez 6 do 8 minut.Przełóż
kurczaka na drugą stronę i wrzuć
figi. Zalej przygotowanym
sosem balsamicznym i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie pieczenia polej
kurczaka sosem.Po wyjęciu z piekarnika dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.*jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż podsmażone udka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.Smacznego!
English versionBalsamic chicken with
figs(4 servings)Ingredients:1/2 cup balsamic vinegar2 tablespoons Dijon
mustard2 tablespoons vegetable oil, divided1 tablespoon honey1 tablespoon chopped fresh sage leaves2 cloves garlic, minced4 chicken thighs (or 2 legs separated)salt and pepper8 fresh
figs, quarteredPreparation:Preheat the oven to 180 oC.
Whisk the vinegar,
mustard, 1 tablespoon of oil, honey, sage, and garlic together in a small bowl and set aside.Season chicken legs on both sides with salt and pepper.Heat 1 tablespoon of oil in a large oven-safe pan over medium-high heat add the chicken skin-
side down and cook until the fat is rendered and the skin is crisp and golden-brown, 6 to 8 minutes.Flip the chicken thighs and scatter the
figs around them. Carefully
pour the glaze evenly over the chicken and
figs. Transfer the skillet to the oven and cook, spooning some of the glaze in the skillet back over the chicken halfway through, bake 10 to 12 minutes total.Season the sauce with salt and pepper if necessary and
serve.Enojy!
Share the post "
Kurczak w balsamicznej glazurze z
figami / Balsamic chicken with
figs"