ßßß
 
            
         (4 porcje)Składniki:1/2 szklanki dobrej jakości octu balsamicznego2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki oleju roślinnego1 łyżka miodu1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii2 ząbki czosnku,drobno posiekane4 nadudzia z kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia)sól i pieprz8 świeżych fig, pokrojonych na ćwiartkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.W miseczce wymieszaj dokładnie ocet, musztardę, 1 łyżkę oleju, miód, szałwię i czosnek i odstaw.Dopraw kurczaka z obu stron solą i pieprzem.Na dużej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka skórą do dołu i smaż aż skórka będzie porządnie zarumieniona i chrupiąca, przez 6 do 8 minut.Przełóż kurczaka na drugą stronę i wrzuć figi. Zalej przygotowanym sosem balsamicznym i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie pieczenia polej kurczaka sosem.Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.*jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż podsmażone udka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.Smacznego!
(4 porcje)Składniki:1/2 szklanki dobrej jakości octu balsamicznego2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki oleju roślinnego1 łyżka miodu1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii2 ząbki czosnku,drobno posiekane4 nadudzia z kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia)sól i pieprz8 świeżych fig, pokrojonych na ćwiartkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.W miseczce wymieszaj dokładnie ocet, musztardę, 1 łyżkę oleju, miód, szałwię i czosnek i odstaw.Dopraw kurczaka z obu stron solą i pieprzem.Na dużej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka skórą do dołu i smaż aż skórka będzie porządnie zarumieniona i chrupiąca, przez 6 do 8 minut.Przełóż kurczaka na drugą stronę i wrzuć figi. Zalej przygotowanym sosem balsamicznym i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie pieczenia polej kurczaka sosem.Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.*jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż podsmażone udka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.Smacznego! English versionBalsamic chicken with figs(4 servings)Ingredients:1/2 cup balsamic vinegar2 tablespoons Dijon mustard2 tablespoons vegetable oil, divided1 tablespoon honey1 tablespoon chopped fresh sage leaves2 cloves garlic, minced4 chicken thighs (or 2 legs separated)salt and pepper8 fresh figs, quarteredPreparation:Preheat the oven to 180 oC.Whisk the vinegar, mustard, 1 tablespoon of oil, honey, sage, and garlic together in a small bowl and set aside.Season chicken legs on both sides with salt and pepper.Heat 1 tablespoon of oil in a large oven-safe pan over medium-high heat add the chicken skin-side down and cook until the fat is rendered and the skin is crisp and golden-brown, 6 to 8 minutes.Flip the chicken thighs and scatter the figs around them. Carefully pour the glaze evenly over the chicken and figs. Transfer the skillet to the oven and cook, spooning some of the glaze in the skillet back over the chicken halfway through, bake 10 to 12 minutes total.Season the sauce with salt and pepper if necessary and serve.Enojy!
English versionBalsamic chicken with figs(4 servings)Ingredients:1/2 cup balsamic vinegar2 tablespoons Dijon mustard2 tablespoons vegetable oil, divided1 tablespoon honey1 tablespoon chopped fresh sage leaves2 cloves garlic, minced4 chicken thighs (or 2 legs separated)salt and pepper8 fresh figs, quarteredPreparation:Preheat the oven to 180 oC.Whisk the vinegar, mustard, 1 tablespoon of oil, honey, sage, and garlic together in a small bowl and set aside.Season chicken legs on both sides with salt and pepper.Heat 1 tablespoon of oil in a large oven-safe pan over medium-high heat add the chicken skin-side down and cook until the fat is rendered and the skin is crisp and golden-brown, 6 to 8 minutes.Flip the chicken thighs and scatter the figs around them. Carefully pour the glaze evenly over the chicken and figs. Transfer the skillet to the oven and cook, spooning some of the glaze in the skillet back over the chicken halfway through, bake 10 to 12 minutes total.Season the sauce with salt and pepper if necessary and serve.Enojy! Share the post "Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs"
Share the post "Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs"



